Készült: 2020.10.28.18:41:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

119. ülésnap, 116. felszólalás
Felszólaló Szijjártó Péter (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás külgazdasági és külügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:13

Felszólalások:  <<  116  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ma valóban az egyik legfontosabb kérdés az, hogy a világ országai közül mely rendelkezik elegendő eszközzel arra nézvést, hogy biztosítani tudja az egészségügyi védekezés sikerességét. Így van ez Magyarország esetében is. Kína és Magyarország között egy folyamatosan üzemelő légi hidat működtetünk, amelyen keresztül a védekezéshez szükséges speciális eszközök tízmilliói érkeztek az elmúlt időszakban Magyarországra. Azonban minden határon túli magyar nemzeti közösségtől, tisztelt képviselő úr, kaptunk segítségkérést arra nézvést, hogy küldjünk nekik az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket, máskülönben azokkal nem rendelkeznek. A mai napon hallhattunk itt ellenzéki képviselőtársaink részéről felhívásokat arra, hogy Romániában mennyivel jobb a helyzet, Szlovákiában mennyivel jobb a helyzet, alkalmazzuk ennek, annak vagy amannak az országnak a modelljét. Minden tiszteletünk természetesen minden szomszédos országunk irányában, tehát nem rájuk vonatkozott az előbbi megjegyzésem, hanem sokkal inkább ellenzéki képviselőtársaink felvetéseire.

(13.40)

Ugyanakkor minden határon túli közösségből kaptunk kérést, ezért úgy döntöttünk, hogy Erdélybe, Kárpátaljára, Felvidékre, Vajdaságba, Szlavóniába és Muravidékre is küldünk segítséget. Az ezen felsoroltak közül Kárpátalja kivételével a másik öt határon túli magyar nemzeti közösség megkapta a védőfelszereléseket. Kárpátalja vonatkozásában a mai napon is egyeztettem az ukrán külügyminiszterrel arról, hogy minél előbb kapjuk meg az engedélyeket arra nézvést, hogy az ökumenikus segélyszervezet ki tudja vinni a védőfelszereléseket.

Összességében 700 ezer maszkot, 7 ezer szemüveget, 32 ezer védőruhát, 200 ezer kesztyűt, 10 ezer sapkát, 7 ezer arcvédő plexit, 20 ezer cipővédőt és 32 ezer egységnyi fertőtlenítő folyadékot biztosítottunk az elmúlt hét végén a határon túli magyar közösségek számára az egészségügyi védekezés sikeréhez.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Felszólalások:  <<  116  >>    Ülésnap adatai