Készült: 2020.04.08.08:40:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

203. ülésnap (2005.03.01.), 4. felszólalás
Felszólaló Karsai Péter (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:28


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARSAI PÉTER (MDF): Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azzal a meglepő kéréssel fordulok az államtitkár úrhoz, és önön keresztül Németh Imre miniszter úrhoz, hogy legyenek következetesek. Fórumokon elhangzott öntől és az agrárvezetés több tagjától, hogy a jelenlegi feszültség egyik alapvető oka, hogy a gazdák rosszul töltötték ki a szükséges nyomtatványokat. Voltak persze mohók, és voltak ostobán nyerészkedni kívánók - néhányan. A problémás esetek döntő hányadát azonban az jelentette, hogy a közhiteles magyar földhivatali földnyilvántartás nem alkalmas a MePAR rendszer követelményei szerint a támogatások igénylésére, és a gazdák semmilyen más adatot nem kaptak helyette.

A földhivatali, egyre borsosabb áron beszerezhető nyilvántartás adatai alapján fizettetnek velük illetékeket, szerzésit, örökösödésit, ez az alapja a beruházásoknak, a jövedéki adó visszaigénylésének, és ha tévesen szolgáltatják az adatokat, még jól meg is büntetik őket.

 

(9.10)

De megbüntetik akkor is, ha e nyilvántartás alapján igényelnek területalapú támogatást, ha 3 százalékkal eltér az adat - márpedig nagyon sokszor eltér -, már meg is van a büntetés, addig ugyanis nem fizetnek, amíg úgymond nem rendezik a hibát. Ha nagyobb az eltérés, nagyobb a büntetés, még kellemetlenebb a procedúra.

Tisztelt Államtitkár Úr! Önök azért vannak helyzetben, hogy ezt a kérdést megoldják. Ez ideig úgy próbálták megoldani, hogy a falugazdászok az elmúlt években óriási terheket magukra vállalva, nagyon sok esetben a munkaidőt olykor megduplázva dolgoztak. Az elfuserált intézményfejlesztés alatt az FM-hivatalok költségvetésük terhére segítettek be, és valljuk be, sokszor a lehetetlent is megpróbálták és teljesítették. Ezért érthetetlen, hogy az agrár-közigazgatás napjainkban folyó drasztikus leépítését mi indokolja.

Mi indokolja, hogy a nagy terheket vállaló, a feladatokat sikerrel megoldó FM-hivatalokból 260 főt eltávolítanak? Mi indokolja, hogy ennek a létszámnak a nagyobb része az a falugazdászcsapat, amely átsegítette önöket, és horribile dictu, segíti mindmáig a gazdákat az uniós átállás nehézségeiben? Megszűntek volna a nehézségek? Vagy ez a leépítés csak bornírt válasz a demonstráló gazdák követeléseire, amelyekben kiemelt helyen áll a falugazdász-hálózat megmentése?

Államtitkár Úr! Nem találja furcsa ellentmondásnak, hogy éppen a demonstrálók kívánják megtartani az agrár-közigazgatás szervezetét, önök meg leépítik? Nem találja következetlennek, hogy azt a szervezetet bontják le, amelyik alkalmas arra, hogy kiküszöbölje azokat a hibákat, amelyek miatt is Budapestre jöttek a gazdák?

Államtitkár Úr! Ismételten kérem, legyenek következetesek, ne egy pártprogramhoz, hanem az élet diktálta logikus megoldásokhoz.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai