Készült: 2020.04.04.13:40:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

337. ülésnap (2013.12.16.), 76. felszólalás
Felszólaló Dr. Fónagy János (Fidesz)
Beosztás Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:01


Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány 2020-ig Magyarország teljes panelépület-állományának energiahatékonysági felújítását megvalósítja. A panel III. programot a szén-dioxid-kvótabevételből származó zöldfinanszírozási rendszer keretében indítjuk el 2014 februárjában. A panel III. pályázati konstrukciót két forrásból valósítjuk meg, egyrészt az Európai Unió kibocsátáskereskedelmi rendszer kvótáinak eladásából, valamint a 2014-ben induló környezet- és energiahatékonysági operatív program pályázati forrásaiból. Az induláshoz szükséges eszközök, összegek rendelkezésre állnak.

(15.10)

Tisztelt Képviselő Úr! Én amellett vagyok, hogy a korábbi Bajnai-, Gyurcsány-kormányoknak a politikai haszonlesésből e területen végrehajtott túlvállalásait adjuk át a történelem archívumainak, és törődjünk a magunk dolgával, hiszen a kormány ezzel a programmal biztosítja, hogy az ország 700 ezres panelépület-állománya energiahatékonyság szempontjából megújuljon, több mint egymillió állampolgár lakás- és életkörülményei javuljanak 2020-ig.

A felújítások a hazai építőipar számára 500 milliárd forintot meghaladó megrendelési állományt eredményeznek, amelyek szükségszerűen új és új munkahelyeket teremtenek az építőipari szektorban. A komplex felújításnak köszönhetően reális céllá válik a lakások közel 40 százalékos energiamegtakarítási szintjének elérése, amely 800 ezer tonnával csökkenti az ország szén-dioxid-kibocsátását 2020-ig, és egyébként a rezsicsökkentési programunknak is egy alapvető pillérévé válik. Olyan fenntartható megoldásokban gondolkodunk, amelyek valóban mérhető eredményeket hoznak. A panel III. programban ezért elsősorban a komplex energiahatékonysági felújításokat ösztönözzük. A pályázati konstrukció keretében a hőszigetelés, nyílászárócsere és a fűtés-korszerűsítés mellett a megújuló energiaforrások alkalmazására is lehetőség nyílik. A támogatásokat lakóközösségek nyerhetik el majd pályázati úton. Itt szeretnénk a bürokratikus akadályokat lebontani.

A szakmai kérdésekben további segítséget nyújtunk azzal, hogy fenntartjuk a kivitelezői minősítő rendszert. Az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy ez a megoldás minőségi szakipari munkák és megfelelő alapanyagok beépítését képes garantálni a pályázó lakóközösség érdekeit szolgálva. A más jellegű lakóépületek energiahatékonysági felújítása érdekében az elmúlt időszakban a családi házak több konstrukcióban igényelhettek támogatást fejlesztésekhez. Az Új Széchenyi-terv alapján a társasházak energiafelújítási pályázatával a hagyományos téglaépítésű társasházak beruházása is előtérbe került.

A nemzeti épületenergia-stratégia főbb irányvonalai mentén a kormány épületenergetikai cselekvési tervet dolgoz ki, a cselekvési terv intézkedéseinek meghatározásával a hazai épületállomány széles körét, így a nem iparosított lakóépületeket is érintő támogatási program előkészítését kezdjük meg.

Köszönöm a figyelmüket. (Dr. Józsa István: Eléggé későn! Elég megkésve! - Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai