Készült: 2021.01.23.09:06:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

337. ülésnap (2013.12.16.), 74. felszólalás
Felszólaló Dr. Seszták Miklós (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SESZTÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm. Tisztelt Államtitkár Úr! A 2000-es években az iparosított technológiával létesített lakóépületek energiahatékonysági felújításának támogatására jöttek létre a panelprogramok. Ezek keretében pályázatot nyújthattak be a társasházak és lakásszövetkezetek saját tulajdonú épületek, valamint a helyi önkormányzatok saját tulajdonú bérházak szén-dioxid-kibocsátáscsökkentést és energiamegtakarítást eredményező felújítására. Számítások szerint energiahatékonysági felújítással lakásonként évi 1-1,2 tonna kibocsátáscsökkentés érhető el, a felújításokkal egy-egy panelház energiaköltségének akár 40 százalékát is megtakaríthatja, lakásonként, a felújítások fajtájától függően akár havi 10-15 ezer forinttal csökkenhetnek a közüzemi számlák.

Az előző kormány idején kiírt panelprogram II. fedezethiánya miatt több száz pályázat kényszerült várakozni, közel 14 milliárd forint összegű támogatásra. Többek között a szén-dioxid-kvóta értékesítési bevételéből biztosított forrás megítélése és más kormányzati lépések következtében az Orbán-kormány az elmúlt három évben ezt a forráshiányt fokozatosan felszámolta, és így sok lakóközösség számára lehetővé tette a beruházások megkezdését.

Tisztelt Államtitkár Úr! A 2001-ben elindított panelprogramok keretében nyújtott állami támogatásoknak és a lakóközösségek erőfeszítésének köszönhetően mára 320 ezer panellakás energetikai felújítása valósult meg vagy biztosított. Kérdezném, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium milyen lépéseket kíván tenni a bejelentett panel III. program keretében a még fejlesztésre váró közel 380 ezer panellakás energetikai felújítására vonatkozóan, és ehhez tud-e megfelelő forrásokat biztosítani.

Várom megtisztelő válaszát. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban. - Dr. Józsa István: Március 31-ig.)
Felszólalások:  Előző  74  Következő    Ülésnap adatai