Készült: 2021.05.15.09:08:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2011.09.26.), 80-82. felszólalás
Felszólaló Szilágyi László (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:28


Felszólalások:  Előző  80 - 82  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZILÁGYI LÁSZLÓ (LMP): Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Ön nemrégiben azt nyilatkozta egy újságnak, hogy akinél a pénz, az rendeli meg a zenét. (Nagy zaj.)

ELNÖK: Elnézést kérek! Megkérem, hogy állítsák vissza az órát, és kérem képviselő urat, hogy kezdje el azonnali kérdésének az elmondását.

SZILÁGYI LÁSZLÓ (LMP): Köszönöm szépen. Államtitkár úr nemrégiben azt nyilatkozta - éppen most olvastam az interneten -, hogy akinél a pénz, az rendeli meg a zenét. Ezt annak idején, körülbelül egy évvel ezelőtt pont a vízüggyel kapcsolatban mondta. Most az a kérdés, hogy ki fog muzsikáltatni. Az a nagy kérdés, hogy kerül a vízügy a belügyhöz.

Amikor önök a kormányalakításkor megszüntették az önálló környezetvédelmi tárcát, akkor az volt a nagy érv, hogy - úgymond - a minisztérium lesz a gazdája az összes természeti erőforrásnak. Most az egyik legkomolyabb természeti erőforrás feletti gazdálkodást át fogják adni a Belügyminisztériumnak. Kérdés, hogy miért. Pontosan kik és miért kezdeményezték ezt? Ez az első kérdésem. Mennyi embert és mekkora költségvetést érint ez az átszervezés, és milyen szakmai érvek szólnak mellette?

Egy szakmailag intakt kormányzati szakterület esetében a szabályozást és az irányítást, illetve az operatív tevékenységet ezután két miniszter felügyelete alá fogják sorolni, ami nyilvánvalóan közigazgatási nonszensz. Tudjuk az indoklást, valamiféle közmunkákkal kapcsolatos vízügyi feladatok kerülnek a Belügyminisztériumhoz. Kérdés az, hogy mi lesz a vízügy többi funkciójával, ami eddig nagyon komolyan felépített, fontos szervezet volt. Előállhat-e egy olyan helyzet, amikor ugyanazt a tevékenységet az ország egyes megyéiben a belügyi, más megyékben a vidékfejlesztési tárca felügyeli? Mi lesz a felszín alatti vízkészletek gazdálkodásával és védelmével, ezután hogy fogja megoldani ezt a kormány?

A felszín alatti vízkészleteket önök is - nagyon helyesen - stratégiai erőforrásoknak tekintik, s nyilvánvalóan borzasztóan fontos lenne, hogy továbbra is komoly védelmet kapjanak ezek az erőforrások. Mi köze van ehhez a Belügyminisztériumnak? Kérdés, hogy akut árvízveszély esetén melyik minisztériumhoz fog tartozni a védekezést koordináló operatív terv. S még egy kérdés: a Vásárhelyi-terv tervezésével, lebonyolításával, kivitelezésével ki lesz megbízva?

Előre is köszönöm szépen a válaszát. (Taps az LMP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  80 - 82  Következő    Ülésnap adatai