Készült: 2021.05.07.05:47:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2011.09.26.), 423. felszólalás
Felszólaló Dr. Varga László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:18


Felszólalások:  Előző  423  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! (A távozni készülő dr. Ángyán József államtitkárhoz:) Hadd kérjem meg államtitkár urat, hogy várja meg a napirend utáni felszólalásomat, mert mindenképpen szeretnék üzenetet küldeni a belügyminiszter úrnak. (Dr. Ángyán József újra elfoglalja a helyét.) Köszönöm szépen, és nagyon fontos lenne, hogy végigvárja a felszólalásomat. Ugyanis éppen az lenne ennek a témája, ami nem egy hagyományosan az ön szakmai munkásságába vágó téma, de mégis nagyon fontos számomra is, és nagyon sok miskolcinak.

Tegnap olyan dolog történt Miskolcon egy sportrendezvényen, ami nagyon régen nem történt Magyarországon, néhány száz ember nem tudott jegyet vásárolni egy mérkőzésre, merthogy telt ház volt, elfogytak a jegyek, tehát egy nagyon komoly futball-láz van Diósgyőrben. Önök elfogadtak - a kormánytöbbség - két hónapja egy olyan sporttal kapcsolatos jogszabályhalmazt a futballhuliganizmussal és a sportrendezvényekkel kapcsolatos jogszabályokat, amelyek a sportrendezvények rendjét szabályozzák, és sok mindent támadtunk ebben a tekintetben, de mégis méltányoltuk azt a céljukat, hogy önök a sportrendezvényeket biztonságban szeretnék lebonyolítani, és a nézőket szeretnék minél inkább a stadionokban látni, minél több nézőt szeretnének a labdarúgó-stadionokba.

Ezek után meglepődéssel tapasztaltam azt, ami sokak számára mégis komoly ügy ma Miskolcon, hogy mindössze 800 jegyet biztosítanak a következő idegenbeli mérkőzésre, Debrecenben a vendégszurkolók számára. Az igények valahol 2000 főnél várhatók. Hogy miért mondom el ezt önnek mint a kormány képviselőjének, és kérem önt, hogy tolmácsolja a belügyminiszter úrnak? Nyilván fogok más csatornát is igénybe venni, csak a parlamenti műfajon belül nem nagyon van más erre, ezért választottam a napirend utáni felszólalást. A kiemelt kockázatú mérkőzéseken, amilyen lesz ez a vasárnapi Debrecen-Diósgyőr-mérkőzés, a stadionon belüli rendjéért a rendőrség felelős, és a kormány a belügyminiszteren keresztül irányítja a rendőrséget, tehát innen az apropója annak, amiért önökhöz, a kormányhoz címzem ezt a mai felszólalásomat.

Tehát úgy ítélem meg, hogy a legutóbbi debreceni nézőszámok alapján volna hely még több vendégszurkoló biztonságos és korrekt elhelyezésére. Azt hiszem, hogy ha a következő egy-két napban ebben lépés tud történni, akkor mindenki megelégedésére akár telt ház, nagyon sok ember várható majd jövő vasárnap Debrecenben, és mindenképpen jóval több néző a vendégszektorban is, mint a 800 fő.

Az önök célja az volt a jogszabály-módosításokkal, hogy biztonságban tudják a szurkolókat, és hogy megteljenek a stadionok. Kérem, segítsen ebben, és tolmácsolja a belügyminiszter úrnak azt, amit most elmondok. Nyilvánvalóan a holnapi napon egyéb lépéseket is igyekszem tenni ebben az ügyben. Kérem, segítsék azt, hogy ma Magyarországon ne legyen olyan, hogy bizonyos nézők néhány százan kimaradnak abból, hogy helyszínen követhessenek végig egy mérkőzést.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  423  Következő    Ülésnap adatai