Készült: 2021.05.13.04:51:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2011.09.26.), 321. felszólalás
Felszólaló Dr. Hende Csaba (Fidesz)
Beosztás honvédelmi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  321  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HENDE CSABA honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót. Érdemben szoktam felszólalni.

Tisztelt Országgyűlés! Még egyszer szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét arra, hogy erről a leendő egyetemről márciusban már önökkel együtt alkottunk egy törvényt. Ez a törvény meghatározta ennek az egyetemnek a nevét. Ennek az egyetemnek van neve, nem kell neki nevet keresni, úgy hívják, hogy Nemzeti Közszolgálati Egyetem. Tetszik tudni?

Hosszasan érveltek itt, hogy a szegedi egyetemet Horthy Miklósról nevezték el valaha. Nem értem, hogy miért nem arra nyújtanak be indítványt, hogy azt az egyetemet nevezzék el. (Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Ferenczi Gábor...) Kérem, nem ehhez a törvényhez kell benyújtani azt az indítványt, hanem egy önálló törvényjavaslatot kell erről nyilván benyújtani, hogyha önöknek ilyen szándékuk van.

De egy dologra szeretném felhívni az önök figyelmét: ennek az új egyetemnek a székhelye nem véletlenül kerül egy nagyon is szimbolikus történelmi helyre, ez pedig az egykori Ludovíceum épülete, a Ludovika épülete. Ezt az egyetemet, higgyék el nekem, a székhelye után a köznyelv nagyon hamar, nagyon rövidesen Ludovikának fogja hívni. Ki az, akinek ez nem tetszik, aki ennek nem örül? Nem véletlen, hogy a tisztképzés, a megújuló tisztképzés katonai életkereteként idén február 1-jével fölállítottam a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóaljat a honvéd vezérkar főnökének közvetlen alárendeltségébe. Tehát a Ludovika eszmeisége az, amely át kell hogy hassa az én szerény vélemény szerint ennek az egyetemnek valamennyi képzési fajtáját. Ahogy régen csak a katonatisztek voltak ludovikások, a jövőben a rendőrtisztek, a köztisztviselők, sőt, még a diplomaták is ludovikások lesznek. (Az elnök a hozzászólási idő leteltét csengetéssel jelzi.) Kérem, hogy együtt örüljünk ennek a lehetőségnek, és ne hajánál fogva előrángatott érvekkel próbáljunk nevet adni valaminek, aminek már van neve.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  321  Következő    Ülésnap adatai