Készült: 2021.05.17.10:48:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2011.09.26.), 305. felszólalás
Felszólaló Dr. Hende Csaba (Fidesz)
Beosztás honvédelmi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  305  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HENDE CSABA honvédelmi miniszter: Természetesen létszámnövekedés lesz a Magyar Honvédségnél ebben a ciklusban, ez rendkívüli mértékben szükséges, hiszen az előző nyolc évben katonai képességeit oly mértékben veszítette el, hogy annak minősítésére én most nem keresek jelzőket és főneveket sem.

Azonban feltétlenül szólnom kell arról a vádról, ami most itt elhangzott, hogy én bárkit is megsértek. Nos, ez a kifejezés, hogy "háj le, izom marad", Rasmussen NATO-főtitkár kifejezése, és a NATO parancsnoki struktúrájának idei évben végrehajtott karcsúsítása, jelmondata volt. Ebben a világon semmi sértő nincsen, és egyáltalán nem azokra nézve dehonesztáló, akik egy túlburjánzó bürokratikus, adminisztratív szervezet különböző beosztásait tisztességgel, becsülettel ellátták, lévén az illetők valóban kiválóan felkészült katonák. Éppen ezért az ily módon megszüntetett beosztásokban szolgáló kiváló katonáknak a Magyar Honvédség üres tiszti és tiszthelyettesi beosztásait ajánljuk fel.

(20.20)

Nagyon remélem, nagyon sokan el fogják fogadni ezeket a beosztásokat, és ahelyett, hogy a túlduzzasztott bürokratikus vízfejben értelmetlen módon aktákat tologatnának, a tanult hivatásukat, amelyről ön is beszélt, a katonai hivatást fogják remélhetően igen magas szinten gyakorolni. Úgyhogy kérem, ne tulajdonítson nekem olyan sértő szándékot, amely engem nem vezetett. Nálam jobban kevesen tisztelik, szeretik és becsülik a Magyar Honvédség tagjait, legyenek azok tábornokok, tisztek, zászlósok, tiszthelyettesek vagy szerződéses katonák.

Az önkéntes tartalékos rendszerről (Az elnök a hozzászólási idő leteltét jelzi.) hosszas vitát nem szeretnék folytatni, ezt már többször megvívtuk, és ennek most nincs itt helye.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  305  Következő    Ülésnap adatai