Készült: 2021.05.15.09:36:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2011.09.26.), 203. felszólalás
Felszólaló Dr. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:59


Felszólalások:  Előző  203  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GAUDI-NAGY TAMÁS (Jobbik): Köszönöm, elnök úr. Én tovább szeretném árnyalni azt a képet, amiről Nyikos László képviselőtársam beszélt, arról az eljárásról, amit Schiffer András is említett az alkotmányügyi bizottságban. Azt gondolom, az ország széles közvéleményének tudnia kell, hogy ilyen módon zajlik a jogalkotás ma a Házban. Ráadásul olyan kérdésekben, ahol tényleg nem tudhatjuk, hogy egyetlenegy vessző odébb csúsztatása, mondjuk, éppen a sört terhelő alkoholtartalom térfogatszázalékában kifejezett Balling-, Plató-fokonként 650-ről 665 forintra történő változtatás valójában milyen hatással van az egész magyar söriparra, a sörfogyasztásra. Egyszerűen teljes lehetetlenség az, hogy az ülés előtt kapunk meg 30 oldalnyi javaslatot, zárószavazás előtti módosító indítványt, koherenciazavarra hivatkozva. Egyébként meg kell védenem a bizottság ellenzéki tagjait, mert annyiban pontosítsuk a jegyzőkönyv kedvéért, hogy nem az alkotmányügyi bizottság egésze hozta ezeket a döntéseket. Tehát mi, ellenzéki képviselők nem vettünk részt ezekben a döntésekben, mert azt mondtuk, hogy nem vagyunk abban a helyzetben, hogy felelős képviselőként bármilyen módon véleményt nyilvánítsunk ezekben a kérdésekben.

De ha már itt vagyunk, azt viszont semmiképpen nem hagyhatom szó nélkül, hogy egyébként helyesen és támogathatóan a devizaadósok végtörlesztése vonatkozásában, korrigálva a múlt heti jogalkotási hibát, most bekerült ebbe a csomagba javaslatként az adó- és illetékterhek alóli mentesítés. Ez egy jó dolog, emiatt ezt az egy elemet tudjuk támogatni, legalábbis én a magam részéről így tudtam ott nyilatkozni. Viszont azt gondolom, felháborító és elfogadhatatlan, hogy a devizaadósok megmentése érdekében éppen ugyanezen bizottság, amely ezeket az olvasás nélküli szavazásokat végrehajtotta a jövedéki adó és egyéb más témában, alapos megfontolás és vita után, 11:12 arányban lesöpörte az asztalról azt a javaslatot, amiről már az imént Z. Kárpát Dániel képviselőtársam beszélt, tehát a végrehajtói jutalék 2 százalékra csökkentése, illetve másik oldalról a jelzálog tárgyát elvesztő, tehát lakását elvesztő adós számára további terheket a bankok ne tudjanak támasztani, ne tudják véglegekig életen át tartó adórabszolgaságban tartani őket. Tehát ezeket a javaslatokat a kormánypárti többség lesöpörte, ugyanakkor ezeket a mostani, jövedéki adóhoz és egyéb más adóhoz benyújtott módosító javaslatokat, ki tudja, milyen lobbinyomás hatására, csukott szemmel megszavazták.

Azt gondolom, hogy ez az, amire nekünk nemet kell mondani. Számunkra egyedül a magyar emberek védelme és a magyar érdekek védelme az elsődleges. Éppen ezért kötelességünk támogatni a devizaadósok megmentésére irányuló javaslatot, ez az egy, amit el tudunk fogadni, viszont minden más, ilyen átláthatatlan lobbiérdekek kéznyomától, lábnyomától gyanús ügyletben nem veszünk részt.

Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  203  Következő    Ülésnap adatai