Készült: 2021.05.12.21:41:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2011.09.26.), 132. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Belügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  132  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Annyiszor föltette azt a kérdést, hogy kik döntöttek, hogy erre egy szóban tudok válaszolni: senki. (Derültség a kormánypárti padsorokban.) Le is ülhetnék. De ha már megtisztelt azzal, hogy hosszasan tette föl a kérdéseit, nyilván elmondom önnek, hogy az önkormányzati rendszer átalakítása kapcsán természetesen fölvetődik az a kérdés, hogy a választási rendszer is átalakításra kerüljön. Azonban a Belügyminisztérium egyetlen munkaanyaga és a készülő törvényjavaslat sem fog nyilván ezzel a kérdéssel foglalkozni, hiszen ez alapvetően a választójogi törvény hatásköre lesz majd, amelyet nem a Belügyminisztérium készít elő, hanem a KIM.

Persze, fontos kérdés az, hogy a főpolgármestert milyen módon választják, de a legfontosabb kérdés mégiscsak az, hogy a főváros hogyan fog tudni működni, megmarad-e a kétszintű önkormányzás. Vélhetően igen. Mégiscsak a legfontosabb feladat az, hogy a főváros működőképes legyen, működőképes maradjon, hogy egyértelmű feladatmegosztás legyen a kerület és a főváros között, hogy egy feladatot vagy a kerület, vagy a főváros lásson el, és hogy egyértelmű legyen a vagyonhasznosítás, az ingatlantulajdonok kérdése. Azt gondolom, hogy a főpolgármester-választás módján túl fontos kérdés az, hogy a fővárosban a döntések, amelyek most elég nehézkesen születnek meg, a jövőben jogszabályi módosítás által gyorsan és hatékonyan meg tudjanak majd születni.

Azt gondolom, attól függetlenül, hogy a főpolgármester mögött milyen legitimáció van, az a fontos, hogy a fővárosi közgyűlésnek milyen feladat- és hatásköre lesz, és azt gondolom, függetlenül, még egyszer mondom, a főpolgármester-választás módjától, a főpolgármesternek megmaradjanak az irányítási jogosítványai.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  132  Következő    Ülésnap adatai