Készült: 2021.05.17.14:40:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap (2011.09.26.), 122. felszólalás
Felszólaló Kaufer Virág (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KAUFER VIRÁG (LMP): Köszönöm, elnök úr, és elnézést az előbbi malőrért, itt vagyok, és felteszem a kérdést.

Államtitkár Úr! Amióta megjelent a munka törvénykönyvének tervezete júliusban, folyamatosak a tiltakozások és a tüntetések, ezzel ön is tisztában van. Az egyik legélesebb kritika éppen azt fogalmazza meg, hogy a jelenlegi munkaerő-piaci rossz gyakorlatot kívánja ez a munka törvénykönyve számos esetben szentesíteni.

Engedje meg, hogy felolvassak egy részletet az egyik hozzám beérkezett választói levélből, amely erre egy példa: "Mint önök is tudják, a magán biztonsági ágazatban a vagyonőröknek az átlagnál jóval többet kell dolgozniuk, gyakran a saját akaratukon kívül és a legtöbbször hétvégeken, ünnepnapokon és éjszakai műszakokban, megszakítás nélküli munkarendben. Köztudott, hogy önként egyetlen őrző-védő cég sem fizeti ki a munkavállalónak a 20 százalékos délutáni, a 40 százalékos éjszakai, a 20 százalékos készenléti vagy a 100 százalékos túlórapótlékot. Sok munkatársam mondta már, hogy egyes vállalkozásoknál 240 órákra kapták meg a mindenkori bérminimumot, vagyis ingyen dolgoztak 70-80 órát kényszerből." És így tovább, és így tovább.

Ezt a széles körű jogtalanságot sajnos az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal éves jelentése is alátámasztja. Most még van a jogfosztott munkavállalóknak lehetősége arra, hogy a megyei munkaügyi bíróságokhoz forduljanak jogorvoslatért, de amennyiben az új munka törvénykönyve életbe lép ebben a formában, ahogy most előttünk van, erre nagyon kicsi lesz az esélyük, ha lesz egyáltalán.

Azt kérdezném öntől, államtitkár úr, hogy amikor vannak olyan ágazatok, ahol nem a szabályok rugalmasítására, hanem a jelenlegiek szigorúbb betartására lenne szükség ahhoz, hogy tisztességes körülmények között a megérdemelt bérért dolgozhassanak az emberek, akkor a kormány miért arra törekszik, hogy a jelenlegi szabályokat is rugalmasítsa. Miért arra törekszik, hogy a rossz munkaadói gyakorlatot szentesítse a törvény eszközeivel ahelyett, hogy a jó munkaadókat támogatná avval, hogy betartatja a jelenlegi jogszabályokat, és ezzel a munkavállalóknak is megfelelő körülményeket biztosít?

Hogyan lesz ebből a kizsákmányolás helyett több munkahely, államtitkár úr? (Taps az LMP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai