Készült: 2020.08.06.17:49:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap, 120. felszólalás
Felszólaló Dr. Persányi Miklós
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás környezetvédelmi és vízügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:32

Felszólalások:  <<  120  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. PERSÁNYI MIKLÓS környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A magyar-román környezetvédelmi együttműködés területén jelentős eredményeket értünk el még akkor is, ha ez a határérték alatti szennyezés Magyarország területére bejutott a múlt héten. Egyebek között fontos azért azt is megemlíteni, hogy Szolnok és térségében tartalék vízbázist alakítottunk ki 1 milliárd 238 millió 913 ezer forintból, és ez zömmel ebben a ciklusban történt, 95 százalékos kormányzati támogatással valósult meg 2002-2003-ban.

A fontos elemek közé tartozik a határvízi egyezmény megújítása, ugyancsak 2003-ban, amely garanciákat jelent a felelősségvállalás tekintetében. Automata vízminőségmérő állomás került kiépítésre jelentős magyar anyagi támogatással az ukrajnai Técsőn, hogy érzékeljük a jövő szennyezéseket. Elkezdte a működését a magyar-román környezetvédelmi vegyes bizottság 2003-ban, és ennek keretében egy ad hoc szakcsoportot hoztak létre, éppen a határon átterjedő szennyezés vizsgálatára. Verespatakon júniusban, Nagybányán idén októberben tartottak a bizottság tagjai helyszíni szemlét. Itt számos tározó van, amelyek között a 2000. évi ciánszennyezést okozónál komoly beavatkozásokat tett már a román fél, amelyeket szívesen részleteznék, ha lenne rá idő.

A román hatóságok tájékoztattak bennünket ebben az esetben is, a mostani szennyezésnél, hogy büntető feljelentést tettek a bányavállalat ellen. Azt gondolom, ez a néhány lépés is azt mutatja, hogy minden fórumon, beleértve az Európai Uniót vagy az ENSZ különböző bizottságait is, fellép a kormány annak érdekében, hogy a kockázatokat minél inkább el tudjuk hárítani.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti oldalon.)

Felszólalások:  <<  120  >>    Ülésnap adatai