Készült: 2019.10.21.21:19:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

82. ülésnap (2019.07.08.), 249. felszólalás
Felszólaló Csányi Tamás (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  249  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSÁNYI TAMÁS (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Egyre aggasztóbb hírek érkeznek a rendvédelmi dolgozók felől, amelyek egy része a médiát is bejárja, más, jelentősebb része inkább csak szűkebb körben, kis közösségekben beszédtéma. Egy biztos: sokan szerelnek le egyik napról a másikra rendőreink közül, sajnos a közvetlen környezetemből is tudnék önnek példákat mondani. A leszerelés indoka pedig szinte minden esetben az elképesztően alacsony bérezés. Ez év januárjában ön, államtitkár úr, átlagosan 5 százalékos emelésről beszélt, és évek alatt megvalósult 50 százalékos eredmény rózsaszín ködét festette föl. Akkor hogyan lehet, hogy a rendőrök jelentős részének a fizetése 150 ezer forint körül mozog? Ez tölti el önt büszkeséggel, államtitkár úr? Sajnos, nem tudom megnyugtatni az ágazat dolgozóit, hiszen 2020-ban ennél csak rosszabb lesz a helyzet. A költségvetésben az inflációt alig meghaladó 3 százalékos emelést láthattunk csupán, ami azért mégiscsak arcpirítóan, megalázóan alacsony. Adódik rögtön az adekvát kérdés: mikor szándékozik a kormány megemelni az illetményalapot, amely hosszú évek óta változatlan: 38 650 forint?

Június elején az önök sajtóján átfutott egy rövid hír, miszerint az emelés megvalósul, de semmi konkrétumról nem esett szó, így ezt egy kedélynyugtató gyenge blöffnek tudjuk csak minősíteni. Ezzel szemben a Jobbik egy jelentős illetményalap-növelést nyújtott be a költségvetéshez 60 ezer forint értékben, amelyet önök minden bizottságban elkaszáltak, volt, ahol két kézzel szavazták le a rendőrök életminőségének javítását biztosító béremelést.

Tisztelt Államtitkár Úr! A szakma azt is nehezen tudja megemészteni, hogy a túlszolgálat ellentételezésére önök egy árva fillért sem terveztek be a következő évre, utoljára ilyen szégyenteljes eset 2016-ban fordult elő. Mégis hogyan gondolják, hogy az amúgy is létszámhiánnyal küzdő állomány el fogja tudni látni így feladatát, meg tudja védelmi a magyar állampolgárokat, vagy ez önöket már teljességgel hidegen hagyja? Önök már végképp lemondtak a vidéki magyarok mindennapi életének biztonságosabbá tételéről? Hiszen ha nincs megfelelő rendőrség, nincs megfelelő közbiztonság sem.

Ahogy látjuk, önök már végleg lemondtak a rendőri hivatás vonzóbbá tételéről is. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Mondják meg őszintén, mi a szándékuk a magyar rendőrséggel. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  249  Következő    Ülésnap adatai