Készült: 2019.10.16.10:21:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

63. ülésnap (2019.03.25.), 76. felszólalás
Felszólaló Csányi Tamás (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSÁNYI TAMÁS (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! 2016 augusztusában az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára bejelentette, hogy 91 milliárd forint áll rendelkezésre a komplex telepprogram folytatására. Czibere Károly elmondta, hogy a karitatív szervezetek, egyházak, civilek és önkormányzatok bevonásával megvalósuló telepprogramok lényege a közösségfejlesztés. A program során a szociális munka eszköztárával diagnózist állítanak föl, föltárják a problémákat, majd saját erőforrásaik feltérképezése után megerősítik a közösségeket.Mivel a program hosszú évek óta működik hol kevesebb, hol több ráfordítással, és az aktuális pályázatok hamarosan a végükhöz közelednek, úgy gondoljuk, talán le lehet vonni a következtetéseket, meg lehet fogalmazni a tapasztalatokat; elsőként talán azt, hogy jó-e ez az irány. Vajon a cigányság felzárkóztatását a komplex telepprogramok szolgálják-e leginkább? Sajnos, a tapasztalat azt mutatja, hogy ez nincs így, ez messze nem a leghatékonyabb módszer, hiszen a cigányság csekély hányadát érinti.

Engedje meg, hogy néhány tapasztalatból fakadó problémára felhívjam a figyelmet! Definíció szerint ezekbe a projektekbe be kell, be lehet vonni egyházakat, civil szervezeteket, azonban ezen a téren nincs nagy tolongás a részvételi szándékot illetően. Vajon miért? Sajnos, a program átgondolatlanságára utal az a tény is, hogy az elvárt megvalósítók, szociális végzettségű esetmenedzserek feltérképezése sem történt meg, így a megvalósítás során sokszor gondot okoz a megfelelő számú szakember beintegrálása a projektbe, a számukra biztosított juttatás nevetségesen alacsony voltáról már ne is beszéljünk.

Horribile dictu, a minisztérium hozzáállásával kapcsolatban is komoly problémákról tájékoztatnak a résztvevők, a programban a fent említettek miatt is szinte teljesíthetetlen indikátorok vannak, rugalmatlan hivatali attitűd nehezíti a mindennapos munkát, teljesen megfeledkezve az emberi tényezőkről. A hosszú program alatt mindkét oldalon lehetnek lemorzsolódások, amelyek a teljesülést veszélyeztetik.

Végezetül kérem, válaszoljon államtitkár úr: sikerült-e felállítani a diagnózist? Feltárták-e a problémákat és erőforrásokat, illetve hogyan kívánják az integrációs politikájukat végre hatékony mederbe terelni? Mert ez eddig csak egy igen költséges felületi kezelés. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai