Készült: 2019.10.20.14:59:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

57. ülésnap (2019.03.04.), 72. felszólalás
Felszólaló Csányi Tamás (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:21


Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSÁNYI TAMÁS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Újra terítéken van a rendőri túlszolgálatok kifizetésének kérdése. Újra feléledtek az aggodalmak és a bizalmatlanság a rendőri állományban arról, hogy a ténylegesen teljesített túlszolgálatot kifizetike a számukra. 2015-ben törvényben határozta meg az Országgyűlés azt, hogy 2018. december 31-éig meghosszabbítják azt a határidőt, amely idő alatt a túlszolgálatot szabadidő helyett pénzben meg lehessen váltani. A rendőri vezetés akkor arra számított, hogy jelentősen meg tudják emelni a rendőri állomány bérét, nem lesznek érdekeltek abban, hogy túlszolgálatot vállaljanak.A Jobbik alapvetően túlóra- és túlszolgálat-ellenes, hiszen minden dolgozó embernek szüksége van a pihenésre, a szórakozásra, a családjával való tartalmas együttlétre. Ehhez pedig az kell, hogy ne dolgozzanak napi 8 óránál többet. A közszolgálatban azonban nagyon sok helyen kizárólag akkor tudnak a tényleges megélhetéshez szükséges jövedelmet hazavinni honfitársaink, ha túlmunkát, túlszolgálatot vállalnak. Ezért kell ezzel a kérdéssel foglalkoznunk. A túlórák mennyiségéből kijött 13. és 14. havi fizetés is az elmúlt években. A belügyminiszter úr havi jövedelméből 15 rendőr átlagbére jön ki.

Ezért is nagyon fontos lenne, hogy miniszter úr igenis álljon a kormányfő elé és követelje, hogy akikre a biztonságunkat bízzuk, azoknak olyan jövedelme legyen, amely közelít a nyugat-európai javadalmazásokhoz. A 35 ezres rendőri állomány tisztességes bérezéséhez megvan a tárcához rendelt forrás, csak kevesebb eszközbeszerzést kellene megvalósítani ütemesen évente, és így kigazdálkodható a magasabb bér. A polgárok elrettentéséhez elképesztő mennyiségű eszközt vettek igénybe, amelyek alapvetően kihasználatlanok. Egy józan ész alapú gazdálkodással el lehetne kezdeni a rendőri állomány bérezését.

A migrációs krízis ideje alatt a határnál szolgálatot teljesítő rendőrök a 150-200 ezres jövedelemsávból a 200-300 ezer forintos jövedelemsávba tudtak kerülni. Hosszú távon azonban ez így nem tartható. 2018 decemberében meghosszabbították 2022. december 31-éig a túlszolgálat pénzbeli megváltásának lehetőségét, de az adott költségvetési források miatt nagyon sok helyen bizonytalanság van. Szabolcs megyében például azt találták ki, hogy túlórakeretet határoznak meg a szervezeti egységeknek, amelyekben a keretnél több túlszolgálatot nem fizetnek ki. Azaz lehet többet dolgozni, csak nem lesz érte javadalmazás.

A Jobbik béruniós kezdeményezése éppen ezeket a problémákat is szolgálná. Európai Uniós tagként fel kell zárkóznunk a nyugati bérekhez, különösen úgy, hogy a magyarországi árviszonyok maximum 40 százalékkal alacsonyabbak a nyugat-európaiaknál, a javadalmazás azonban egyharmada. Át kell hidalnunk ezeket a szakadékokat.

Kérem államtitkár urat, adjon választ arra, hogy a társadalmunk biztonságát elősegítő rendőri állomány európai bérezéséhez igazodó tervét (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) mikor terjeszti a kormány elé s arra is, hogy biztosított lesze a túlszolgálat minden egyes órájára eső pénzbeli megváltás forrása a szervezetben. Kérem, válaszoljon érdemben. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai