Készült: 2020.09.27.00:31:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

255. ülésnap (2010.02.16.), 8. felszólalás
Felszólaló Jauernik István (MSZP)
Beosztás önkormányzati minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:17


Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JAUERNIK ISTVÁN önkormányzati minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Frakcióvezető-helyettes Úr! Kampány van, és ön egy jó kampánybeszédet mondott, de akkor jó egy kampánybeszéd, ha korrekt és pontos. Azt gondolom, a kampányban is kell, hogy korrektül mondjuk a számokat, és a tényekről beszéljünk.

Ön több táblázatot is mutatott, én is készültem néhány táblázattal. Ön azt állítja, hogy Győr-Moson-Sopron megyébe 1 milliárd forinttal kevesebb jutott. Képviselő úr, ön összekeveri a fejlesztési és a működési támogatásokat is. (Firtl Mátyás: Ez nagy tévedés!) A Magyar Közlönyben pontosan megjelentek a számok. Győr-Moson-Sopron megyének 2009-ben 2 milliárd 690 millió forint működési támogatást biztosított a központi költségvetés, ez 2010-ben 2 milliárd forint lesz, ami csak 656 millióval kevesebb. Azonban ez is nagyon sok, de ön és a polgármester is folyamatosan elfelejti hozzátenni, hogy mennyivel csökkent az önkormányzatnak az a terhe, amit ki kell fizetni.

2010-ben ez a kormány, ez a parlament jelentősen csökkentette a járulékokat, megszüntette a tételes egészségügyi hozzájárulást. Győr-Moson-Sopron megyében ez a csökkenés 400 millió forintot jelent. Négyszázat! Ha a kettőt kivonjuk egymásból, akkor láthatjuk, hogy 250 millióval kevesebb a támogatás. Ön 1 milliárdot mondott. (Firtl Mátyás: A megyében vagy az önkormányzatnál?) Frakcióvezető-helyettes úr, én meghallgattam önt, azt gondolom, úgy korrekt, ha ön is meghallgat. Ön tehát nagyon eltúlozza azokat a számokat, amiket itt elmondott. Ön annak a képviselő-testületnek a tagja, ezért pontosan kellene ismernie ezeket a számokat.

Ugyanez Sopron megyei jogú városra is igaz. Sopron megyei jogi városnál több mint 300 millióval kevesebb járulékot kell fizetniük. Éppen ezért Sopron megyei jogú város pozíciója nem egészen 5 százalékkal romlott 2010-re. Tényszerűen romlottak ezek a számok, az önkormányzatok nincsenek jó helyzetben. De azt gondolom, egy olyan időszakban, amikor olyan gazdasági válság van, amilyen volt 2008 második félévétől 2009-ben végig, akkor bizony a társadalomnak egyetlenegy szegmense se tudja kivonni magát ez alól a hatás alól.

Képviselő úr, az önkormányzatokban nagyon tisztességesen dolgoztak az önkormányzati vezetők, megoldották a feladatot. Az önkormányzati szférában nem csökkent az ellátási színvonal. Ön mondott itt különféle normatívákat. Igen, ha az összes normatívát egybevonjuk, akkor persze csúnya számokat és csúnya táblázatot lehet hozni. De azt ön is tudja, hogy az alapvető oktatási és szociális normatíva csak annyival csökkent, amennyi a járulékfizetés. Persze, sok olyan dologra nem jutott 2009-ben, amire korábban jutott. A megyei önkormányzatok nem tudtak annyi pénzt adni önkormányzatoknak, civil szervezeteknek, mint a korábbi években. De a megyei önkormányzatok nem azért vannak, hogy költségvetési pénzt tovább osszanak. Ez nem a megyei önkormányzatok feladata. Ebben bizony vissza kell lépni.

Azt gondolom, képviselő úr, hogy az önkormányzatok helyzete nem jó, de korántsem olyan rossz, mint ahogy azt önök beállítják. A számokat mindenki láthatja - hiszen a Magyar Közlönyben megjelentek - Győr-Moson-Sopron megyében és Sopron megyei jogú város esetében. Úgy gondolom, akkor vagyunk korrektek, ha ezeket a számokat pontosan idézzük, pontosan mondjuk, ha nem keverjük össze a működési költségvetési támogatásokat a fejlesztésekkel. Magyarországon az önkormányzatok jó fejlesztési lehetőségek előtt állnak - a múlt évben is ez volt -, nagyon jelentős európai forrásokat valósítanak meg. Ebben az országban, a városokban, a településeken, a legkisebb falvakban is az elmúlt nyolc évben óriási fejlődés volt. Nem tud elmenni Magyarországon olyan településre, ahol a település vezetője, a polgármester ne lenne büszke arra, amit az elmúlt négy évben csinált. Úgy gondolom, hogy ez igaz Sopronra is, nagyon igaz. Többször hallottam a polgármesterét előadást tartani arról, hogy milyen nagyszerű dolgokat tudott megvalósítani. Ez azért volt lehetséges, mert ez a parlament, ez a kormány úgy kezelte a 2009-es válságot, hogy abból tisztességesen jöttünk ki. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Köszönöm szépen, elnök úr.
Felszólalások:  Előző  8  Következő    Ülésnap adatai