Készült: 2020.09.28.06:25:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

255. ülésnap (2010.02.16.), 10. felszólalás
Felszólaló Jakab István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:18


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JAKAB ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Amikor ezt a témát választottam, nem gondoltam arra, hogy nehéz lesz nyolc év tükrében a magyar földbirtok-politikáról beszélni, hisz a magyar földbirtok-politikában nyolc év alatt érdemi, pozitív változás nem történt. Azt kell mondjuk, hogy az európai uniós csatlakozás biztosította lehetőség, az uniós csatlakozás tükrében lehetőség lett volna arra, hogy Magyarország Lengyelországhoz hasonlóan nem hét év, hanem tizenkét év moratóriumot kapjon. Úgy ítéljük meg, hogy nagyon komoly lehetőséget szalasztott el az ország. Anno gyakran hallottuk, hogy a lengyelek rosszul tárgyaltak. Most sajnos mi érezzük, hogy ők jól tárgyaltak, nekünk pedig azt mondták, hogy merjünk kicsik lenni.

Nem voltunk és nem vagyunk kishitűek. Ha nyolc év tükrében vizsgáljuk, a birtokpolitikában az elmaradt lehetőségek pótolhatók. De mik is ezek?

Tisztelt Országgyűlés! Ha megnézzük, egy szerencsétlen kárpótlást követően Magyarországon a birtokszerkezet jelentős mértékben elaprózódott. Nem az a gondunk, hogy a birtokok nagysága, az egy család, egy gazda által művelt földterület nem haladja meg jelentősen az Európai Unió átlagát, hanem az a gondunk, hogy elaprózott parcellákon kell jelentős földterülettel rendelkező gazdáknak gazdálkodni. Ahhoz, hogy ez érdemi módon változzon, lett volna szükség arra, hogy a földbirtok-politika keretében nyolc esztendő alatt a Medgyessy-, majd Gyurcsány-, illetve Gyurcsány- és Bajnai-kormány érdemi intézkedéseket hozzon. Ezek az érdemi intézkedések elmaradtak.

Többszöri próbálkozás volt arra, hogy a földtörvény valamilyen módon változzon és legyen pozitív előrehaladás. Miért is lett volna erre szükség? Azért, tisztelt képviselőtársaim, azért, tisztelt Országgyűlés, mert Magyarországon a versenyképesség alapja a magyar mezőgazdaságon belül a versenyképes földbirtok-politika. Magyarországon óriási lehetőségek vannak. Több mint 6 millió köbkilométer vízzel több hagyja el az országot, mint amennyi az országba beérkezik. Tudjuk-e ezt hasznosítani? Gondolom, nem kapunk rá érdemi választ, hogy a több mint 5 millió hektár helyett miért csak 200 ezer hektár öntözésére van lehetőség. Gondolom, nem kapunk rá érdemi választ, miért nem született meg az a döntés, hogy a nagy öntözőrendszereket és víztározó rendszereket kialakítsuk.

(9.30)

Na de egy szétaprózott parcella esetében van-e lehetősége Magyarországnak arra, hogy versenyképes mezőgazdaság működjön? Megteremtették-e ezt a lehetőséget? Nem.

Tudom, a válasz az lesz, hogy igen, kezdeményezték, de nem voltunk hajlandók az ellenzék részéről támogatni a kezdeményezéseket. Már most jelzem - mivel nem lesz lehetőségem válaszolni -, kedves államtitkár úr, nem erről van szó. Arról van szó, hogy diktátumokat sem az ellenzék, sem pedig a magyar termőföld 54 százalékát művelő családi gazdaságok nem tudnak elfogadni. Földügyben érdemi, korrekt egyeztetés alapján lehet továbblépni. Ez nem következett be. Azt gondolom, néhány alkalommal az ellenzék bizonyította akár a GMO-ügyben és a földügyben is néhány kérdésben, ahol konszenzussal tudtunk dönteni.

Nos, az a meggyőződésem, hogy ha egy valóban igazi kerekasztalhoz leülünk, és nem azt vágjuk a képébe az ellenzéki képviselőknek és érdekképviseleteknek, hogy vagy úgy lesz, ahogy mi akarjuk, vagy akkor nem tárgyalunk tovább, én úgy ítélem meg, hogy ez nem megoldás. Nos, lehetőség van arra, hogy a továbbiakban is változatlanul a moratóriumot meg tudjuk erősíteni. Az a meggyőződésem, hogy Magyarország itt jó eséllyel tud lépni, azonban ehhez tudomásul kell venni, hogy érdemi tárgyalásokra van szükség, jó agrárdiplomáciára van szükség, az Európai Unióval időben kell az egyeztetéseket lefolytatni.

És megint fordítva ültünk a lovon. A tegnapi nap folyamán az ellenzék megszavazta a parlamenti határozatot, amely szerint a moratóriumot be kívánjuk nyújtani, azonban egyetlen dolgot megint nem hajtott végre a kormány: azt, hogy érdemi szakmai anyagot tegyen le a képviselők asztalára, hogy milyen alapon, miért és milyen indokok alapján lehet és kell Magyarországon a moratóriumot fenntartani annak érdekében, hogy egy egészséges birtokszerkezet kialakuljon. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai