Készült: 2021.07.31.23:30:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

69. ülésnap (2011.02.22.), 6. felszólalás
Felszólaló Kaufer Virág (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:49


Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KAUFER VIRÁG (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A tartós társadalmi béke megteremtéséhez a társadalmi igazság egy alapvető feltétel. Az LMP szerint a társadalmi igazságosság eszméje a fenntarthatóság szociális kifejeződése. Mi mindenkinek lehetőséget akarunk biztosítani, így a jövő generációk számára is arra, hogy emberhez méltó életet élhessen Magyarországon, és lássuk be, hogy ezzel kapcsolatosan mind a fenntartható fejlődés, mind az erőforrások egyenlő elosztása és az esélyegyenlőség tekintetében rengeteg teendő van a mai Magyarországon.

Csak hogy néhány példát említsek: ma a XXI. század Magyarországán a mélyszegénységben és mérsékelt szegénységben élők száma és aránya erőteljesen növekszik; ma a XXI. század Magyarországán a leszakadó társadalmi csoportok tanulási és munkaszerzési esélyei, egészségi és életkilátásai stagnálnak és romlanak; ma a XXI. század Magyarországán honfitársaink százezrei hordják magukon az etnikai megkülönböztetés bélyegét, és gyermekek ezrei nőnek fel vályogkunyhókban, munkanélküli szülőkkel, akik gyakran az egészséges táplálékot sem tudják biztosítani nekik; és ma a XXI. század Magyarországán emberek tízezrei küzdenek a kilakoltatás, a hajléktalanság rémével, mert nem képesek devizahiteleiket törleszteni vagy rezsiköltségeiket fedezni, és ezek mellett a húsba vágó jelenségek mellett sem felelős állampolgárként, sem megbízatással rendelkező politikusként nem mehetünk el.

Lássuk, mit tesz a kormány: megszüntetik a közmunkaprogramot, hogy majd valamikor később valami mást elindítsanak, addig sok tízezren munka és jövedelem nélkül maradnak; adócsomagjukkal csökkentik a kis- és közepes keresetűek jövedelmét, tovább mélyítve ezzel a társadalmi szakadékot; a lakásproblémák megoldására eszközkezelőt ígérnek, ígéretüket azonban tettek nem követik; néhány héttel a költségvetés életbe lépése után pedig több száz milliárdos zárolást rendelnek el, elvonást a közoktatástól, az egészségügytől, a kultúrától, és még sorolhatnánk.

Képviselőtársaim, a társadalmi igazságosság olyan eszme, amelyért sokan akár a szabadságukat vagy az életüket is feláldozták. Nekünk erre nincs szükségünk szerencsére, néhány apró lépést kellene csak megtennünk a mai Magyarországon. Első lépésnek elegendő volna, ha felelősen gondolkodva szolidáris intézkedéseket hozna a kormány, ha a tehetősebb középosztály mellett a mélyszegénységben élőkről is tudomást venne, és gazdasági döntéseiben figyelembe venné a szegényeket és hátrányos helyzetűeket, valamint az elszegényedő alsó középosztályt is. Első lépésként az is fontos lenne, ha szakítani tudnánk az elmúlt időszak cinikus és flegma hozzáállásával, a látszatintézkedések és a hátterükben zajló szemérmetlen kizsákmányolás felszámolásával. És igen, első lépésként az is nagyon fontos lenne, ha a parlamenti pártok részéről nem hangozhatna el megbélyegző és megkülönböztető kijelentés saját honfitársainkkal szemben; ha nem kérdőjelezhetnénk meg mások élethez való jogát; és nem bűnbakkereséssel és hisztériakeltéssel próbálnánk égető társadalmi problémákra megoldást keresni.

Képviselőtársaim, a társadalmi igazságosság világnapja alkalmából szeretnék említést tenni ugyanakkor mindazokról az emberekről, akik ma Magyarországon idejüket, pénzüket, munkájukat és kényelmes életkörülményeiket is feláldozva tevékenykednek egy igazságosabb világért, a civil szervezetekről, az egyházi és a világnézeti közösségekről, akik igyekeznek választ találni a társadalmunkat sújtó egyenlőtlenségekre. Az LMP mélyen tiszteli és minden erejével támogatja ezeket a csoportokat, mert szilárd meggyőződésünk, hogy ezek a kezdeményezések a mai Magyarországot összetartó legszilárdabb erők. Ugyanakkor a szociális igazságosság megteremtése az állam feladata, mert hiába egy kiváló civil, illetve egyházi kezdeményezés, mondjuk, Sajókazán, ha a szomszéd falu önhibáján kívül forráshiánnyal küzd, újabb és újabb kormányzati megszorítások sújtják, és nem tudja biztosítani az iskola színvonalas működését vagy a közmunkaprogram folytatását, tehát nem tudja helyben tartani a háziorvost és a védőnőt.

Képviselőtársaim, ne feledjük tehát, hogy a társadalmi igazságosság megteremtése nem azonos a karitatív szervezetek fáradozásaival. Elsősorban a politikai elit, a döntéshozók, vagyis a mi felelősségünk és feladatunk, hogy egyenlő esélyeket biztosítsunk mindenki számára. Bízunk benne, hogy a kormány, a parlamenti képviselőtársaim és minden politikai párt felismeri, hogy ez a legfontosabb feladatunk ahhoz, hogy egy élhető és békés Magyarországot teremtsünk.

Köszönöm a szót. (Szórványos taps az LMP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  6  Következő    Ülésnap adatai