Készült: 2021.07.23.20:20:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

69. ülésnap (2011.02.22.), 38. felszólalás
Felszólaló Gúr Nándor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Azt gondolom, az élet dönti el, meg a jegyzőkönyvet tényleg meg lehet nézni. Hogy önök mit tettek ez alatt a rövid idő alatt, egy gyermek kihordási ideje alatt, ami az anya életében a legszebb időszak? Hát, önök torzót szültek, el kell hogy mondjam, sok tekintetben torzót szültek.

Nézzük meg, mondjuk, a kormánytisztviselőket, a valamikori köztisztviselőket! Két hónap alatt indokolás nélkül kirúghatóvá tették őket. Most ugyan az Alkotmánybíróság egy kicsit elpuhította ezt a kérdést, mert május 31-éig ad még önöknek erre lehetőséget. Bár én abban bízom, hogy önök nem ezzel kívánnak élni, hanem addig tényleg azt a törvényi szabályozást kívánják meghozni, ami az Alkotmánybíróság szellemiségéhez, leírt szellemiségéhez illeszkedő.

Vagy épp, ha nem a két hónap indokolás nélküli kirúgás kérdéskörét nézzük, akkor azt is lehet látni, hogy milyen bér-, illetménybeli csökkenéseket hívtak önök életre a közigazgatásban azzal, hogy egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadót szültek. Lehet látni, hogy nagyjából ott a 280-290 ezer forint alatt kereső emberek - és nagyon sokan vannak ilyenek ebben az országban; akik ezt meg tudják közelíteni, már jó pozícióban vannak - vesztesei ennek a történetnek. Nem akarok még a gyermektámogatási rendszerekről, a negatív adózás, negatív adójóváírás nemlegességéről beszélni, hogy ez mit hoz vagy éppen mit vesz el ezektől az emberektől. Ugyanez igaz a közalkalmazottak körében is.

Tehát úgy en bloc összességében a közszféra köszönhet önöknek nagyon sok mindent. Köszönheti azt a szabályozási rendszert, amellyel indokolás nélkül kirúghatóvá váltak, amellyel a forrásaikat, amelyeket hosszú életpálya medrében kialakítva megszereztek, azokat elveszíthetik. Hát, azt gondolom, erre is válaszokat kell majd adni egy adott időpontban.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai