Készült: 2021.07.30.05:25:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

69. ülésnap (2011.02.22.), 290. felszólalás
Felszólaló Szávay István (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:57


Felszólalások:  Előző  290  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tudják, sokszor magamat szidom azért, amiért néha még vannak olyan gyermeteg és naiv gondolataim, hogy önök bármit is komolyan vesznek ebből a nemzeti együttműködési dumából. Ezt általában akkor szoktam mondani magamban, amikor olyan javaslattal próbálok az önök irányába élni, amiről úgy gondolom, hogy azt önök is támogatásra méltónak fogják találni, úgy gondolom, azért, mert korábban ezekben az ügyekben önök, az önök kormánypárti vezetői így nyilatkoztak.

Ilyenkor mindig felébredek, kapok egy arculcsapást, mint amit kaptam akkor, amikor megtudtam, hogy önök lesöpörték azt a két módosító javaslatot, amit benyújtottam. Az egyik a magyar nyelv szerepeltetése volt az alkotmányban, a másik pedig az önrendelkezési törekvések, a határon túli magyar közösségek önrendelkezési törekvéseinek a támogatása. Nem tudom, hogy mi a baj ezekkel egyébként, önöknek még van bőven ideje, örülnék, ha akár államtitkár úr, akár bárki más önök közül nyomna egy kétperces gombot, és felvilágosítana minket erről.

Másrészt meg, tudják, ezek alapelvek. Tehát itt most nem lehet arról beszélni, hogy egy törvénymódosítás kapcsán pontatlanul fogalmazunk, inkoherencia áll fent, valamilyen más jogszabállyal ellentétes az, amit javasolunk, vagy egyszerűen csak nem szakszerű a megfogalmazás, itt alapelvekről van szó. Önök, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, nem értenek egyet azzal az alapelvvel, hiába beszélt itt például Szájer képviselő úr is a magyar nyelv fontosságáról és védelméről, önök nem értenek egyet azzal, hogy számos más európai országhoz hasonlóan és a világ más számos országához hasonlóan a magyar alkotmány tartalmazza azt a kitételt, hogy Magyarország hivatalos nyelve a magyar. Erre azt hiszem, hogy némi választ joggal kérhetek önöktől.

A másik pedig: az általános vitában pontosan idéztem Kövér László, Németh Zsolt és Semjén Zsolt gondolatait az autonómiával, az önrendelkezési törekvésekkel kapcsolatban. Egyre hadd utaljak vissza, Semjén Zsolt úgy fogalmazott, hogy az autonómia csak akkor jöhet létre, három feltételt szabott, ebből a legutolsó és egyben a legfontosabb az anyaország támogatása.

(16.40)

Önök, tisztelt képviselőtársaim, akik akkor is itt ültek, annak idején, vagy a Fidesz, egész konkrétan annak vezetője, Orbán Viktor, egyszer ebben a kérdésben már becsapta a székelyeket. Nagyon kérjük önöket, hogy ezt ne tegyék még egyszer.

Túl azon, hogy a Magyar Köztársaság, a magyar kormány, a magyar állam, Magyarország - fogalmazzunk bárhogy az alkotmányban - felelősséget visel a határon túli magyarságért, továbbra is kérem önöket, hogy fontolják meg ezt a javaslatot. Ne éljünk még egyszer hamis és hazug jelzéssel a határon túli magyar közösségek irányában! És azért, hogy ilyen jelzéssel a későbbiekben más se élhessen, ezért gondoljuk és tartjuk föltétlenül szükségesnek, hogy a magyar alkotmány, az új alkotmány, ami a nép alkotmánya lesz, vagy a nép boldogítását fogja szolgálni, ahogy itt önök közül valaki fogalmazott, ezeket a kitételeket határozottan és világosan tartalmazza.

Ha önök ezekkel az alapelvekkel nem értenek egyet, ha önök nem értenek egyet azzal az alapelvvel, hogy Magyarország hivatalos nyelve a magyar - és ne menjünk bele most ilyen témába, hogy ez milyen kizárólagos, nyilván szó nincsen arról, és nagyon helyesen tartalmaz az alkotmánykoncepció egy másik passzust is arra vonatkozóan, hogy a kisebbségeknek joguk van anyanyelven tanulni és az anyanyelvüket használni, nem gondolom, hogy ez a kettő kizárná egymást -, ha önök nem értenek egyet azzal az alapelvvel, hogy Magyarország támogassa a határon túli magyar közösségek önrendelkezési törekvéseit, akkor vagy most nem mondanak igazat, vagy az elmúlt években nem mondtak igazat, vagy az önök képviselői, akik most ezekben a témákban megnyilvánultak, akkor nem mondtak igazat.

Nagyon kérem önöket, fontolják meg ezt a két javaslatot még egyszer. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  290  Következő    Ülésnap adatai