Készült: 2021.07.27.16:12:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

69. ülésnap (2011.02.22.), 234. felszólalás
Felszólaló Z. Kárpát Dániel (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  234  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Köszönöm a szót. Valóban, egyet kell hogy értsünk abban, hogy az elmúlt húsz évben a magyar politikai elit tekintetében - már ha ezt elitnek lehet nevezni - nem volt konszenzus, nem voltak olyan vívmányok, amelyek értelmében akár egy alkotmányozás új fejezete elkezdődhetett volna, akár mondjuk, javítottunk volna azon a kérdéskörön, amelyet Szájer József is említett, amelynek értelmében a gyermekvállalás ne lehessen egy adóztatott, adott esetben luxuscikként kezelendő valami. Az utóbbi húsz évben sajnos folyamatosan és fokozatosan ezzé vált.

Önök, úgy érzem, mintha táboron belül nem egyeztetnének, hiszen a Jobbiknak ezt a kérdéskört érintő módosító javaslatait is sorra lesöprik, vagy akár említhetném a 2057/29. szám alatt futó, Varga Géza képviselőtársam által benyújtott indítványt, mely rögzítené ezen alapelvek között az egészséghez, a harmonikus családi élethez és a jó környezeti állapothoz való jogot, jogosultságot, mely nélkül érdemi gyermeknevelés, a jövő átlátása és tisztességes vállalása nem képzelhető el avagy nehezen képzelhető el. Tehát önök egyik kézzel retorikailag emlegetnek olyan nagyon fontos kérdésköröket, amelyekben kétségkívül egyetértenénk, a cselekvés szintjén viszont ezeket vagy lesöprik, vagy ezzel homlokegyenest ellenkező, ezzel ellentétes cselekvési tételeket foganatosítanak.

Egyébként az utóbbi kilenc-tíz hónapot is ez jellemzi: népesedés tekintetében a benyújtott hasznos módosító javaslatainkat sorra lesöpörték, továbbra is adóztatott cikk a gyermekvállalás, a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfatartalmát nem csökkentették, nem vitték le, az anyák számára a rugalmas munkahelyek száma csak fogyott, ahelyett, hogy növekedett volna, és rendszerszerűen is felismerhető az, hogy önök bizonyos költségvetési tételekkel, bár látszólag kozmetikáznák a problémát, nem segítenek azon, hogy több gyermek szülessen Magyarországon. Így volt ez 1998 és 2002 között is.

Arra kértük volna önöket, hogy legalább az alkotmányozásnak nevezett folyamat során vegyék figyelembe az ezt érintő módosító indítványainkat. Ezt nem tették meg, a történelem fog ítélkezni önök fölött emiatt. (Taps a Jobbik padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  234  Következő    Ülésnap adatai