Készült: 2021.08.03.15:48:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

69. ülésnap (2011.02.22.), 210. felszólalás
Felszólaló Dr. Szili Katalin (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:30


Felszólalások:  Előző  210  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZILI KATALIN (független): Elnök Úr! Képviselőtársaim! Akkor részben folytatnám, részben ismét reagálnék a felszólalásokra.

Véleményem szerint, képviselőtársaim, aki ebben a Házban megszavazta az állampolgárság könnyített megadásáról szóló törvényt, annak tudnia kellett, hogy úgy, ahogy Európában és a világban is, az állampolgársághoz a szavazati jog hozzátartozik. (Taps.) Én ezt egy teljesen természetes dolognak tartom. Szerintem a kiindulópontunk nyilván ez lehet, és majd a sarkalatos törvénytől kell számon kérni azt, hogy egyébként ennek mi lesz a modus vivendije, ami részben az aktív, részben a passzív választójogot jelenti.

Képviselőtársaim, engedjék meg, hogy még egy dologra hadd utaljak! Részben képviselőtársnőm megszólalása is inspirált erre, és részben azok a módosító indítványok, amelyek a kétkamarás parlamentre vonatkoztak. Én az általános vitában tett felszólalásomban, nemcsak úgy, mint független képviselő, hanem mint a Szociális Unió elnöke is megfogalmaztam, hogy ha már azt mondjuk, hogy szeretnénk meghaladni az előző, '89-es alkotmányunkat akkor, amikor egy úgymond végleges alkotmányt készítünk, ugyanakkor elvárjuk azt is, hogy a 20 év tapasztalataira is reagáljunk, akkor én úgy gondolom, ha mi azt szeretnénk, hogy egy konfliktusos demokráciából egy konszenzuális demokrácia irányába induljunk, én arra kértem akkor a képviselőtársaimat, hogy fontolják meg azt, ami egy második kamara létrehozását jelenti, vagy legalábbis a szabályozásban annak a rögzítését, hogy egy ilyenre mód és lehetőség nyíljon. Hiszen ezzel tudjuk kinyitni azt a teret, ami civileknek, szakszervezeteknek, érdekképviseleteknek, egyházaknak és sorolhatnám tovább, köztestületeknek a párbeszéd lehetőségét is biztosítja, azzal együtt, hogy magam is támogatom azt a módosító indítványt, ami egyébként a polgármesterség és a képviselőség összeférhetetlenségének a kimondásáról szól.

De mindezek mellett - hiszen egy alkotmánynak azt kell tartalmaznia, hogy az állam hogy korlátozza önmagát (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) a polgárokkal, azzal a társadalommal szemben, amelyikért egyébként van - azt gondolom, nagyon fontos kitérnünk arra, hogy mik azok az állampolgári jogok, amelyek belekerülnek, a lakhatási jogtól kezdődően egészen addig, ami például a közösség értékeinek a megőrzését jelenti, gondolok itt például a termőföldek és az élővizek megóvására is.

Köszönöm a türelmét, elnök úr, és köszönöm a figyelmüket. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  210  Következő    Ülésnap adatai