Készült: 2021.07.29.07:15:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

69. ülésnap (2011.02.22.), 2. felszólalás
Felszólaló Dr. Lamperth Mónika (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:32


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Alkotmánybíróság ismét megrótta a kormányt, mégpedig olyan ügyben, amelynek alkotmányellenességét előre lehetett tudni. Tudtuk is, el is mondtuk minden alkalommal. Valószínűleg tisztában voltak ezzel a Fidesz jogászai is, de nem nagyon érdekelte őket. Fontosabb volt a hatalmi érdek, a korlátlan hatalom kiépítésének szempontja.

A kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény alkotmánysértő, nem lehet indokolás nélkül kirúgni a dolgozókat. Mit kellene tenni ilyenkor egy alkotmánytisztelő kormánynak? Bocsánatot kérni az érintett dolgozóktól, és bejelenteni, hogy annak ellenére, hogy május 31-ig kell az új, most már az elbocsátás feltételeit is megfogalmazó törvényt meghozni az Országgyűlésnek, a kormány tudomásul veszi, hogy eddig alkotmányellenesen járt el, és azonnal felfüggeszti ezt a gyakorlatot, tehát a jövőben indokolás nélkül már nem küld el senkit. Így járna el egy alkotmánytisztelő kormány.

És mit tesz az Orbán-kormány? Az Orbán-kormány államtitkárának szeme se rebben, amikor azt mondja, hogy eszük ágában sincs moratóriumot hirdetni. Eszük ágában sincs felhagyni az alkotmányellenes gyakorlattal, hiszen csak május 31-e után kell majd alkalmazni ezt az új szabályt. Tisztelt államtitkár úr, ez végtelen cinizmus. Az indokolás nélküli kirúgásokról már most kimondta az Alkotmánybíróság, hogy alkotmánysértő. Ez önöknek semmit nem jelent? Hogy van bátorságuk emelkedett szövegeket mondani az alkotmányról, egy politikailag egyébként nem létező koncepció vitájában, amikor a mindennapok gyakorlatában arcul csapják annak szellemét?! Ez szégyen és arcátlanság! A minisztériumi tisztogatások után utcára tenni még több száz kormánytisztviselőt a megyei hivatalokban, hiszen erre készülnek, hogy megmutassák, márpedig itt az történik, amit a Fidesz akar, ha alkotmányos, ha nem?!

Tisztelt Képviselőtársaim! Ezek megengedhetetlen eszközök. És egyébként is, a Fidesz egyre elképesztőbb eszközökhöz nyúl. Az előbbi történethez hasonló arcátlanság a Rogán-kommandó felállítása. Orbán miniszterelnök szerint a feladatuk az Rogán harcosainak, hogy megvizsgálják, teljesült-e a bérmegállapodás. Nézzük is, miről van szó: hiába mondta minden szakértő, hiába mondta a parlamentben és azon kívül is mindenütt az MSZP, hiába mondták a szakszervezetek, hogy az Orbán-féle adótörvényekkel a kis fizetésű emberek rosszul járnak, a kormánypárti politikusok és maga a miniszterelnök is azt sulykolta, senki nem járhat rosszabbul.

Hát sajnos, ez nem igaz. Sajnos, a munkavállalóknak legalább a fele rosszul járt. Mára kiderült, meztelen a király, Orbán Viktor és szócsövei nem mondtak igazat. Mit tenne ilyenkor egy tisztességes kormány? Elnézést kérne a becsapott emberektől, és módosítana a szabályokon. És mit tesz az Orbán-kormány? Kommandót küld a cégek nyakára. Amikor a választási kampányban a Fidesznek politikai segítséget nyújtó munkaadói szervezetek is felemelik a hangjukat, akkor tényleg túlmentek a határon. De ami ennél is vérlázítóbb, hogy úgy tesznek, mintha valami ismeretlen támadó ellen kellene megvédeni a dolgozókat, a munkavállalókat. A Rogán-kommandó a Fidesz lángpallosával sújt le mindenre és mindenkire, aki nem segíti a dolgozókat.

De hát, tisztelt hölgyeim és uraim, ezt a kárt a kormány okozta. Ezt a kárt az Orbán-kormány okozta az adótörvényekkel, a szegényeket sújtó egykulcsos adóval és az adójóváírás szabályainak megváltoztatásával. Nem kommandó kell ide, kedves fideszes képviselőtársaim, hanem új adótörvény. Ha meg akarják védeni a dolgozókat, ha tisztességesen akarnak eljárni a kormánytisztviselőkkel, akkor tartsák be az Alkotmánybíróság intelmeit, és tűzzék napirendre a Magyar Szocialista Párt által benyújtott adótörvényt. Így alkotmányos, így tisztességes.

Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai