Készült: 2021.08.03.15:25:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

69. ülésnap (2011.02.22.), 154. felszólalás
Felszólaló Dr. Salamon László (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  154  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SALAMON LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Bana Tibor felszólalásával kapcsolatosan vagy az abban elhangzottak közül a képviselők visszahívhatóságának a kérdésére szeretnék nagyon röviden és tömören reagálni. Képviselő úr, a modern demokráciákban a visszahívhatóság intézménye nem létezik, egész egyszerűen azért, mert a szabad mandátum elvével összeegyeztethetetlen ez az intézmény.

Kétféle mandátum létezik. Kötött mandátum: ez volt a nemesi rendi országgyűlések, parlamentek idejében, amikor - magyar példával jobban meg tudom világítani - a nemesi vármegye közönsége utasította a követeket bizonyos magatartás, bizonyos politikai irány képviseletére, és ha annak az utasításnak a követek nem tettek eleget, akkor szankcióként valóban őket le lehetett váltani. A modern demokráciák, a képviseleti demokráciák ezt a lehetőséget nem ismerik. A szabad mandátum elve azt jelenti, hogy a képviselő nem utasítható.

Ön ezt valószínűleg érzi, vagy önök érzik, mert a módosító javaslatban a szabad mandátum elvét is meg akarják változtatni, ezzel egy különleges csudabogár megoldásunk lenne a világon, mi lennénk az egyetlen ilyen ország, azt mondja, hogy relatíve szabad mandátum. Ez körülbelül olyan, mintha azt mondanánk, hogy a továbbiakban a szabadság eszméje csak relatíve érvényes. Én ezt nem tanácsolom.

Fogadja el még egyszer, vagy fogadják el még egyszer: alkotmányjogi kánon, azaz általánosan elfogadott alkotmányjogi törvényszerűség minden demokráciában s minden modern alkotmányos államban a világon, hogy a képviselő nem utasítható, a mandátuma ebből eredően szabad, és ebből következően nem visszahívható. A visszahívhatóságnak egyetlenegy formája a négyévenként megtartandó parlamenti választás. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  154  Következő    Ülésnap adatai