Készült: 2020.02.25.14:52:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

161. ülésnap (2000.09.28.), 335. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  335  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Veres Képviselő Úr! Ezt a vitát az elmúlt év során lefolytattuk az áfa-visszaigénylés, az áfatörvény módosítása kapcsán.

A képviselő úr arról felejtett el beszélni, hogy ez milyen vállalkozói kört érinthet. Mert azt a vállalkozói kört ezt a szabályozás nem érinti, akik tárgyi eszközt szereznek be, fejlesztenek és beruháznak, és jellemzően egy vállalkozásra az áfa-visszaigénylés akkor igaz, és akkor szükséges neki, amikor beruház, fejleszt, és növeli a vállalkozását.

Egyébként abban egyetértünk; hiszen tavaly a kormány eredeti javaslata három hónapról szólt, és módosító javaslat kapcsán lett két hónap, viszont meg kell vizsgálni azt, hogy mely vállalkozásoknál jellemző ez. Nyilvánvalóan olyan vállalkozásoknál, amelyek olyan tevékenységet végeznek, ahol egyrészt vagy exporttevékenységet folytatnak, vagy magának a tevékenységünket az áfakulcsa kedvezményezett, tehát 12 százalékos áfakulccsal szolgáltatnak. Ez leginkább éppen a fuvarozók tekintetében áll fönt. Tehát ott valóban jogos ez a követelmény.

Ugyanakkor pedig más vállalkozások tekintetében ez leginkább akkor igaz, ha eleve veszteséget termelnek, tehát ha beszerzéseik meghaladják az értékesítéseiket. És ezek a vállalkozások vannak jóval többen. Ilyen tekintetben rájuk ez nem vonatkozik.

Azt gondolom, hogy ez a szabályozás azzal, hogy két egymást követő hónapot meg kell várni, nem sújtja olyan szinten a vállalkozókat, hogy most szükség lenne módosításra, hiszen nekik még emellett meg kell felelni egy árbevételi követelménynek is, és csak akkor válnak jogosulttá az áfa visszaigénylésére. (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  335  Következő    Ülésnap adatai