Készült: 2020.02.28.12:10:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

161. ülésnap (2000.09.28.), 287. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  287  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Kovács Képviselő Úr! Nagyon téved, amikor ezeket a számokat emlegeti. Fel kellene készülni egy ilyen vitára, és meg kellene nézni annak hatását, hogy a beadott módosító javaslatoknak mi az ára.

Tehát: 125 milliárd forintot jelent önöknél csak az adótábla-módosítás, amikor 0-tól 1 millió 500 ezer forintig 20 százalék adót kell fizetni. Ez a módosítás; illetve még a kis mellékek hozzá, adójóváírással kapcsolatos szigorítás, és a többi. Azon túl még 80 milliárd forint elvonást jelent a családi adókedvezmény. Ez már összesen 200 milliárd. (Kovács Kálmán: A családoknál ez nem így jelentkezik, az egyiket kapja, a másikat fizeti!) Azon túl, amit a családi pótlék emelésére fordítanak, az nem 80 milliárd, amit a családoktól most elvesznek adókedvezmény címén, hanem jóval több. Tehát azt is valakinek állnia kell. Ez így összesen csak a személyi jövedelemadóról szóló törvény módosítása kapcsán közel 200 milliárd forint.

De a másik módosítási csomagjuk, ami viszont a társasági adóra vonatkozik, összesen 120 milliárd forint. Összességében több mint 300 milliárd forint hiányt okoznának, majdnem annyit, mint amennyi a költségvetési tervben van, annyi hiányt okoznának az önök felelőtlen módosító javaslatai! (Kovács Kálmán: Ha minden számot csak összead...) Ennek egyetlenegy célja van - valószínű, ha Demszky Gábor itt ülne a parlamentben, akkor ő írta volna alá ezt a módosító javaslatot -, egyetlenegy célja van, hogy önök politikailag színre tudjanak lépni, hogy mi vagyunk a nemzet megváltói!

Kérem szépen, ezt a 300 milliárd forintot tessék megmondani, hogy honnan vegyük el! Emeljük a hiányt? Ehhez önök nagyon értenek! De ezt csinálják önök, mi nem fogjuk! Vegyük el a nyugdíjasoktól? Kitől vegyük el? Tessenek megmondani, kitől! Ne építsünk autópályát? Ön annyira kedveli az autópályát, szereti építeni, épített is, mondja meg, hogy honnan vegyük el a 300 milliárd forintot! (Dr. Veres János: Térj a tárgyra!)

Ha megmondja a képviselő úr, hogy honnan teremtsük elő a 300 milliárd forintot, komolyan mondom, hogy tárgyalhatunk erről a módosító javaslatról, és én is el fogok gondolkodni azon személy szerint, hogy támogassam-e. De amíg nem mondja meg ennek a forrását, nem mondja meg, hogy kitől vegyük el ezt, addig nem. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Keller László: De nem nyújtotta be a kormány a költségvetést időben!)

 
Felszólalások:  Előző  287  Következő    Ülésnap adatai