Készült: 2020.02.24.22:42:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

161. ülésnap (2000.09.28.), 269. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  269  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Én Veres úrnak csak annyit szeretnék mondani: lehet, hogy ön azt szeretné, hogy január 1-jétől dráguljon (Derültség az MSZP soraiban.) a jövedékiadó-tétel emelése miatt az üzemanyag, de közlöm önnel, bármilyen csűrés-csavarást folytatnak itt, bármit kitalálnak, hogy így nem jön, meg úgy nincs előttünk, itt fog lenni, és önnek joga lesz arról véleményt mondani és szavazni is. Higgye el! (Keller László: Mikor mondhatok véleményt?)

Ami pedig Keller úr felszólalását illeti, én szeretném kiemelni valóban ezt a 278. számú módosító javaslatot, amely nagyon-nagyon fontos és nagyon nagy horderejű módosító javaslat. A következőről van szó. Arról van szó, hogy azokról a családokról, akik nem tudják az adókedvezményt igénybe venni, az év végén az adóhatóság egy kimutatást készít, azt átadja a Családügyi Minisztériumnak, majd a Családügyi Minisztérium nyilván posta útján vagy számlára utalva odaadja azoknak a családoknak, akik nem részesültek adókedvezményben, tehát azoknak, akik nem dolgoztak egész évben, nem mentek be a munkahelyükre, nem kaptak jövedelmet és a többi. Természetesen azok is benne vannak, akik dolgoztak, de nem volt annyi jövedelmük, illetve adójuk, hogy ezt a kedvezményt igénybe vegyék. Mit is jelent ez? Ez az égvilágon semmi mást nem jelent, mint a családi adókedvezmény megszüntetését.

De uraim, tisztelt képviselőtársaim, ha önök ezt akarják, akkor ezt kell leírni a módosító javaslatban! Mint ahogy tette az SZDSZ korrektül, az SZDSZ azt mondja, szűnjön meg a családi adókedvezmény, 80 milliárdot kiveszünk a családok zsebéből, már ami az adókedvezményt illeti. Sokkal korrektebb eljárás, ha megmondjuk: nincs adókedvezmény. Ki kell állni a társadalom elé, és azt kell mondani 1 millió 65 ezer családnak, hogy uraim, ha rajtunk múlna, mi megszavaznánk azt, hogy ne legyen családi adókedvezmény, csak egy forma legyen, a családi pótlék. Bizonyára tetszeni fog a családoknak, de higgyék el, hogy a családi pótlék ösztönző hatása meg sem közelíti azt, amit a családi adókedvezménnyel mi el tudunk érni. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  269  Következő    Ülésnap adatai