Készült: 2020.02.26.10:58:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

161. ülésnap (2000.09.28.), 209. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  209  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Kuncze Képviselő Úr! Tóth András nem kisgazda, hanem a Fidesz-Magyar Polgári Pártnak a tagja, bár el tudom képzelni, hogy az SZDSZ a kormánypártokban szívesebben látná a kisgazdákat. (Sic!)

Amit Pál Béla képviselőtársunk mondott, azt nem értem, komolyan, beszéljünk róla. Mit jelent az, hogy azért nem lehet igénybe venni ezt az adókedvezményt, mert valakinek 15 millió forint az árbevétele? Az adókedvezmény nem az árbevételhez kötött, hanem ahhoz kötött, ahogy mondtam, nyereséget termel-e, és azt fejlesztésre vissza tudja-e fordítani.

Tehát tényleg nem értem, hogy az az érdekképviseleti szerv, amely önt tájékoztatta erről, mi ennek a lényege, miért mondja ezt. Hiszen ez nem azt jelenti, hogy csak a tízmillió... Semmi máshoz nincs kötve, csak ahhoz van kötve, hogy mennyi a vállalkozásnak a létszáma, és a másik két feltételnek kell érvényesülni: nyereséget kell termelnie, és fejlesztenie kell. De nem hiszem, hogy annyira újdonság az önök számára, hogy milyen kedvezményeket kell adni a társas vállalkozásoknak.

Ugyanazon adótörvény, amelyet 1996-ban fogadott el a parlament, beruházási adókedvezmények és térségi egyéb adókedvezmények címén, több mint két oldalon sorolja fel, hogy milyen kedvezmények léteznek. Tessék ezeket átnézni, hogy ebben a törvényben, amelyet önök hoztak meg, milyen kedvezményekről van szó. Szintén beruházási kedvezményekről van szó. Csak az a nagy különbség, hogy önök egymilliárd forintos beruházásról beszéltek akkor, tízmilliárd forintos beruházásról beszéltek, hárommilliárd forintos beruházásról beszéltek, 500 fő alkalmazottat foglalkoztató cégekről beszéltek, és nem beszéltek soha a kisvállalkozásokról, a közepes vállalkozásokról. Mi ebben a probléma, hogy mi most azt mondjuk, hogy igen, valami alapján meg kell különböztetni kicsit és közepest, mi azt mondtuk, hogy a létszám alapján tudjuk megkülönböztetni. Tessék elmondani, mi a különbség akkor!? (Az elnök jelzi az idő leteltét.) Önök a társaságiadó-törvényben ugyanolyan beruházási adókedvezményt biztosítottak, mint most mi ugyanabban a törvényben a kisvállalkozásoknak. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  209  Következő    Ülésnap adatai