Készült: 2020.02.23.18:26:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

161. ülésnap (2000.09.28.), 144. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Úgy látom, hogy közel négyórás vita alapján azt kell mondanunk, hogy számunkra az ellenzék a módosító javaslataikkal sem a személyi jövedelemadó törvény vonatkozásában, sem a társaságiadó-törvény vonatkozásában nem tudott olyan alternatívát elénk tenni, amin komolyan el kellene gondolkodni, hogy az a társadalom számára megfelelő és jó.

Az MSZP javaslata lényegében egy dologról szól: növeljük az adósávokat, csökkentsük az adót, emeljük az adójóváírást, szüntessük meg a társadalombiztosítási járulék csökkentési folyamatát, a családi adókedvezményt lényegében tegyük családi pótlékká. Tehát egy értelmezhető, egyirányú vonala van, mégpedig az, hogy nincs alternatívája, csak egy van, hogy az, amit a Fidesz ad, nem jó, azt mi vonjunk el. Nem mondja meg azonban, hogy minek a terhére.

Az MSZP módosítócsomagja mintegy 100 milliárd forint bevételkiesést jelentene a költségvetés számára. Nincs alternatíva mellette, hogy ezt miből lehet előteremteni, hogy milyen kiadások maradjanak el. 100 milliárd forint 8 százalékos nyugdíjjárulék-emelést jelent és közel 100 kilométer autópályát megépítését. De lehetne azt is mondani, hogy a tervezett béremelések maradjanak el.

Tisztelt Képviselőtársaim! Én azt gondolom, hogy mind az előterjesztés, mind pedig a kormánypártok által beadott módosító javaslatok korrigálják azokat az elképzeléseket, az előterjesztés azon esetleges gyengéit, ami a járuléktörvényben nem volt benne. De semmiképpen nem támogatandó az a folyamat, amely azt mondja, hogy adjunk, csökkentsünk, azt a kedvezményt pedig vonjuk el, amit mi szeretnénk adni a vállalkozóknak.

Különösen igaz ez a vállalkozásokra vonatkozóan, hiszen az egyéni vállalkozók esetében sem az szja-törvényhez, sem pedig a társaságiadó-törvényhez semmilyen olyan konkrét elképzelése nincs az ellenzéknek, ami, hogy úgy mondjam, elfogadható lenne. (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai