Készült: 2020.02.25.10:55:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

161. ülésnap (2000.09.28.), 118. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Tisztelt Országgyűlés! Érthetetlenek számomra azok a számok, amiket Szabóné képviselőtársunk mondott el, a következők miatt. Magyarországon a családok száma 1 millió 270 ezer, és ebből családi adókedvezményt igénybe vett 1 millió 65 ezer, ez 83 százalék. Persze, erre lehet mondani, hogy sok, lehet mondani, hogy kevés. Semmiképpen nem jön ki az, amit a kedves képviselő asszony mondott, amely szerint ő 600 ezer családról beszélt, amelyik nem tud hozzáférni ehhez a családi adókedvezményhez.

Azokra a példákra, amiket elmondott, nyugdíjascsaládban gyermeket nevelők, illetve a gyesen lévők: ne felejtsék el, hogy ott van még egy házastárs, egy másik eltartó, akinek ugyanúgy lehet jövedelme, és van is jövedelme, mert a számok azt mutatják. Ha ez nem lenne igaz, akkor nem jönne ki az a statisztika, hogy 33 milliárd forint adókedvezményt vettek igénybe 1999-ben.

Való igaz, hogy a 83 százalék elgondolkodtató, és mi ezen szeretnénk és fogunk is javítani. A javítás módja pedig az, hogy 2001-től 40 ezer forintra szeretnénk emelni a minimálbért, 2002-től pedig 50 ezer forintra. Ez azt fogja jelenteni, hogy ha egy családban egy házastárs a kereső, és csak a minimálbért fogja keresni, minimálbér jövedelmet fog szerezni, akkor is kis híján elegendő lesz, hogy a két gyermekére igénybe vegye a családi adókedvezményt. Ez az összeg 2002-ben szinte teljes összeg lesz.

Meggyőződésem, hogy ha ugyanezeket a számokat elő fogjuk venni jövőre, akkor nem 83 százalék, hanem sokkal magasabb lesz ez az arányszám, és ez is a célunk. Azt nem várhatják el, hogy egy-két év alatt egy teljes rendszert, egy gondolkodást át tudunk fordítani. Ez egy folyamat, aminek a vége véleményünk szerint az lesz, hogy azok, akik munkát kívánnak vállalni, jövedelemhez tudnak jutni, szeretnének dolgozni és a gyermeküket úgy eltartani, ők mindenképpen kedvező pozícióba kerülnek, ha alacsonyabb lesz a jövedelmük, akkor is.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai