Készült: 2020.08.07.02:53:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

35. ülésnap, 196. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:09

Felszólalások:  <<  196  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egyetértek képviselő úrral abban, hogy a kistelepülésen élő, tanköteles korú gyerekek más településre történő mindennapos, sok kilométeres utaztatása megterheli a gyerekeket. Ugyanakkor úgy vélem, hogy nemcsak a kormányzatnak, hanem a feladatellátásra kötelezett helyi önkormányzatoknak is komoly felelősségük van a döntések meghozatalánál. A hatályos közoktatási törvény kötelezővé teszi a helyi önkormányzatok számára, hogy az iskolák megszüntetésével kapcsolatos döntésük nyomán a gyerekeket érintő kényszerű bejárás ne járjon aránytalan teherrel, például nehezebb körülményekkel vagy jelentős költségnövekedéssel, mint korábban. Hiszen akkor a tervezett intézkedés nem szolgálja a gyermek mindenekfelett álló érdekét.

Aránytalan tehernek számíthat az ön által felvetett probléma esetén, ha az új nevelési-oktatási intézményt csak tömegközlekedési eszközzel, többszöri átszállással, lényegesen hosszabb időtartam alatt tudja megközelíteni a tanuló. Mindezen felül a hatályos közoktatási törvény értelmében a feladatellátásra kötelezett, a tanuló lakhelye szerint illetékes önkormányzatnak meg kell térítenie a kötelező felvételt biztosító iskolába való utazás költségeit. Azon kistelepülések, amelyek társulás keretében oldották meg kötelező feladatellátásukat, a másik településre bejáró tanulók után 2002 óta vehettek igénybe támogatást, 2004 óta volt iskolabusz-szolgáltatás, de az elkövetkező években a szocialista kormány ezeket a lehetőségeket nem erősítette, hanem csökkentette, szétverte. Ez átmenetileg orvosolta a problémákat, de később a kisiskolák bezárásával szinte menthetetlen károkat okoztak településeknek.

A kisiskolák gondjain segíteni és lehetőség szerint megőrizni a kisiskolákat csak a közoktatás egész rendszerének újragondolásával és átalakításával lehet, és ez a célunk. Ez a régóta húzódó probléma is az új közoktatási törvény szükségességét támasztja alá, amelynek koncepciója hamarosan a nyilvánosság elé kerül, és remélem, hogy képviselő úr is aktív részese lesz ennek a munkának, hiszen együtt kell segítenünk a magyar vidéket.

Köszönöm a kérdését. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  196  >>    Ülésnap adatai