Készült: 2019.12.13.09:32:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

164. ülésnap (2012.02.20.), 30. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpellációt szóban megválaszolja
Videó/Felszólalás ideje 3:54


Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Először is le kell szögeznem: a nyugdíjasoknak minden kedvezménye megmarad, és akik most és ezután mennek nyugdíjba, azok is megkapják a nyugdíjasoknak járó kedvezményeket.

Képviselő úr, tudja, mikor lennék a legnyugodtabb? Ha azt tudnám most önnek válaszolni felelősségteljesen és határozottan, hogy minden magyar nyugdíjas az elmúlt évtizedekben elvégzett munkája arányában tudna méltó és megfelelő nyugdíjat kapni. Sajnos, ezt ma Magyarországon egyetlen felelősen gondolkodó kormányzati politikus sem teheti meg. És hogy miért? Azt önök, szocialisták tudják a legjobban, mert szétlopták és eladósították az országot. (Közbeszólások az MSZP soraiból, köztük dr. Józsa István: Demagógia!) Azért változik például Budapesten a tömegközlekedéssel kapcsolatban sok minden, mert a BKV-t a Demszky-Hagyó-féle vezetés szétrabolta, százmilliókat osztogattak az önök szocialista párttársainak, az önök szocialista és liberális elvtársainak. (Közbeszólások az MSZP soraiból.)

Megerősítve a képviselő úr által a témában korábban benyújtott írásbeli kérdéseire adott válaszokat, először is fontos megjegyezni, hogy a nyugdíjrendszer átalakítására, így a megváltozott munkaképességű személyek ellátórendszerének egységesítésére az államadósság csökkentése érdekében volt szükség. Az államkasszát 2011-ben 1101 milliárd forintos kamatkiadás terhelte, amely csak 35 milliárddal marad el a 2010-es összegtől, a 2012-es költségvetésbe pedig 1064 milliárd forintos kiadást tervezett be a kormány.

Képviselő úr, ön most a rokkantnyugdíjasokért aggódik, ellenben 2002 és 2010 között egyetlenegyszer sem tett fel aggódó kérdést e tárgyban. Nem tett fel kérdést akkor sem, amikor az ön frakciójában ülő Gyurcsány Ferenc kijelentette, hogy - idézem - "ha van botrány, akkor az, hogy ma minden harmadik nyugdíjas rokkantnyugdíjas, és ez utóbbiak közül minden második még aktív korban van, akár dolgozhatna is, akár a munka adhatna értelmet életének".

Nem kérdezett akkor sem, képviselő úr, amikor Veres János pénzügyminiszterként a témával kapcsolatban 2008 márciusában szintén itt, az Országgyűlés előtt mondta - idézem -: "Nem kerülhetők meg ezek a bizonyos strukturális átalakítások, azaz hozzá kell nyúlni a rokkantnyugdíjrendszerhez is. Meg vagyok győződve arról, hogy a következő időszakban, amikor ilyen döntésekre sor fog kerülni Magyarországon, akkor bizonyosan mindazok, akik immáron belátják, hogy az elmúlt időszak elhalasztott döntései károsak az országnak, támogatni fogják ezeket a javaslatokat." Ezt mondta Veres János. Tisztelt Képviselő Úr! Ön akkor miért nem kérdezett?

A nyugdíjrendszer átalakításának egyik kiemelt célja, képviselő úr, a megváltozott munkaképességű személyek rehabilitációjának és azt követően az érintettek munkavállalásának elősegítése. Ezért az egyes ellátásokhoz korábban kapcsolt kedvezmények, így az utazási kedvezmény átalakításánál is ez fontos szempont lesz. Ugyanakkor e kedvezményezetti kör meghatározásánál fontos a legrászorultabbak érdekeinek figyelembevétele. Legyen nyugodt, képviselő úr, odafigyelünk erre.

Ön a kulturális kedvezmények sorsáról is érdeklődött, kérdezett. Nyilván eddig elkerülte a figyelmét, hogy a muzeális intézményekben és a könyvtárakban kötelezően biztosítandó kedvezmények a nyugdíjas státustól függetlenek, életkorhoz kötöttek. Így a korábbiakban is csak azok vehették igénybe, akik életkoruk alapján a kedvezményezetti körbe kerültek. Ebből következően a rokkantnyugdíjasokkal kapcsolatos jogszabályváltozások nem érintik például a múzeumi kedvezményeket sem.

Tájékoztatom továbbá képviselő urat, hogy a vállalkozói tevékenység végzésével kapcsolatos szabályozás áttekintése a Nemzetgazdasági Minisztériumban jelenleg is folyamatban van.

Kérem, fogadja el válaszomat. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai