Készült: 2019.11.18.00:46:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

325. ülésnap, 152. felszólalás
Felszólaló Dr. Cséfalvay Zoltán
Felszólalás oka kérdést megválaszolja
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:03

Felszólalások:  <<  152  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSÉFALVAY ZOLTÁN nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Amikor a frissen megjelent növekedési adatokról beszélünk, akkor úgy gondolom, két dolgot kell figyelembe vennünk. Egyrészt milyen alapokra épül ez a növekedés, másrészt milyen forrásokból táplálkozik?

Ha az alapokat nézzük, úgy gondolom, végre arról beszélhetünk, hogy Magyarországon a gazdasági növekedés egészséges alapokra épül. Az államháztartási hiány 3 százalék alatt van, a GDP-arányos adósság csökkenő pályán van. A szocialista képviselők mindig beszélnek különböző időszakokról, például erről az időszakukról és az akkori növekedésről. Igen, de azt adósság hajtotta előre. Most végre olyan növekedés előtt áll az ország, és olyan növekedés játszódik le, amely egészséges alapokra épül.

A másik legalább ilyen fontos, hogy milyen forrásokból táplálkozik, ma már többször említettem ezt. Végre eljutottunk odáig, hogy nem csak az export húzza. Nagyon jó, hogy az export húzza a gazdaságot, de most már a belső fogyasztásnak is érezhető a hatása. Ez köszönhető nagyon sok intézkedésnek, köszönhető azoknak az intézkedéseknek is, amelyek a rezsicsökkentéshez kapcsolódnak, azoknak az intézkedéseknek, amelyek a devizahiteleseket érintették, és köszönhető még nagyon sok további intézkedésnek is. A beruházások is szemmel láthatóan erősödnek Magyarországon. A kis- és középvállalkozások hitelhez jutási esélyei és innen következően beruházásai is erősödnek. A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja kifejezetten most már, ez a második része, a kis- és középvállalkozások új beruházásait segíti elő, de az első csomag is, amely 700 milliárdos volt, annak több mint 40 százaléka már új beruházást segített elő. Hadd utaljak még arra is, hogy egyre gyorsabb ütemben kerülnek kifizetésre most már az uniós támogatások is, amelyek szintén a gazdaságba jutnak el.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Felszólalások:  <<  152  >>    Ülésnap adatai