Készült: 2021.06.13.12:35:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap (2019.12.17.), 22. felszólalás
Felszólaló Czunyiné Dr. Bertalan Judit (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:52


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CZUNYINÉ DR. BERTALAN JUDIT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt hetekben látott napvilágot a sajtóban az a hír, hogy a méltán neves fővárosi Katona József Színház azonnali hatállyal szerződést bontott (Dr. Varga-Damm Andrea: Már megint!) egyik rendezőjével, akit mindemellett ki is tiltott intézményéből. Az azóta eltelt idő alatt közismertté vált… (Dr. Varga-Damm Andrea közbeszól.) Képviselő asszony, van lehetősége szót kérni, amennyiben fontos téma áll a napirenden. (Korózs Lajos: Nincsen lehetősége!  Dr. Rétvári Bence: A frakció megvonta a lehetőséget!) Az azóta eltelt idő alatt közismertté vált a nyilvánosság számára, hogy a kolléganőivel több esetben erkölcsi határokat átlépő módon viselkedő személy nem más, mint a korábban SZDSZ-es színekben politizáló Gothár Péter. Felháborító, hogy az említett teátrum még az ügy kirobbanását követően is falazni próbált a Kossuth-díjas rendezőnek. Tette mindezt a színház vezetősége a balliberális elittel karöltve, akik más esetben oly hangosan és harciasan kívánnak védelmező szerepben tetszelegni. Tisztelt Ház! December 9-én, a magyar Országgyűlés egyik bizottságának ülésén  melynek ideje alatt a Színház és Filmművészeti Egyetem éppen megvált Gothár Pétertől  Burány Sándor, a Medgyessy-kormány volt minisztere, a Párbeszéd országgyűlési képviselője úgy vélte, szabadon megengedhet magának a nők elleni szexuális zaklatásokra vonatkozóan egy igen csípős megjegyzést. Sajnálatra méltó azonban, hogy képviselőtársam a közvéleményt borzoló zaklatási ügyeket egészen egyszerűen szimplán együttműködési kényszernek titulálta.

Beszédes az is, hogy Bangóné Borbély Ildikó képviselő asszony hogyan viselkedett mindeközben, aki ezen bizonyos bizottsági ülésen közvetlenül Burány Sándor mellett ülve az említett megjegyzésen csupán kajánul nevetett. Őszintén szólva aggasztó, hogy a balliberális képviselőtársam arcára mosolyt csal egy ilyen súlyú bűncselekménynek holmi együttműködési kényszerként történő definiálása.

Csalódást okoz az is… (Tordai Bence folyamatosan a szónokhoz beszél.) Csalódást okoz az is, hogy Szabó Timea, a Párbeszéd frakcióvezetője még el sem ítéli pártja képviselőjének megnyilvánulását; mindezt tőle szokatlan módon téve, hiszen minden más esetben éppen ő az, aki oly harsányan kongatja a vészharangot bárminemű, a nők ellen irányuló, azok személyi vagy testi integritását sértő cselekmények elkövetésekor. Miért nem tesz most piros ragtapaszt a szájára tiltakozásul? (Tordai Bence: Azért, mert…!  Az elnök csenget.) Tordai képviselőtársam, Szabó Timeát kérdeztem. Ha ön Szabó Timea, akkor elfogadjuk a válaszát.

Tisztelt Képviselőtársaim! Nem szabad kettős mércét alkalmazni akkor, amikor szexuális zaklatás bűncselekményének megalapozott gyanúja felmerül. Éppen ezért szeretném megkérni képviselőtársaimat arra, hogy ne csak akkor legyenek nagy nővédők, amikor az elkövető nem a balliberális politikai oldalhoz tartozik, hanem minden egyes, nők ellen irányuló zaklatás esetében, függetlenül attól, hogy az érintett személy mely oldal holdudvarához tartozik. Kérdem ezért a máskor oly harcias jogvédő Szabó Timeát, hogy miért nem ítéli el képviselőtársa mondatait. Kérdezem, miért nem zárja ki Burány Sándort a Párbeszéd képviselőcsoportjából. Miért hallgat, képviselőtársam?

(14.00)

Vagy az nem is ő volt, aki mécsest osztogatott az ülésteremben a nők elleni erőszak áldozataira történő megemlékezéshez? (Dr. Völner Pál: Szégyelld magad!) Felhívom hát nővédő ellenzéki képviselőtársaim figyelmét (Tordai Bence közbeszól.), hogy az említett viselkedésük… (Nagy zaj.  Az elnök csenget.  Szászfalvi László Tordai Bencének: Hallgasd végig!) Felhívom tehát nővédő képviselőtársaim figyelmét (Szászfalvi László: Tiszteletet!), hogy az említett viselkedésük pont azon nők felé irányul arculcsapásként, akik védelmében oly sűrűn felemelik a szavukat.

Érthetetlen az is, hogy sem Borbély Ildikó, sem pedig Szabó Timea nem szavazta meg korábban a büntető törvénykönyvnek a nők elleni bűncselekmények szigorítását célzó módosítását. (Tordai Bence közbeszól.) A Fidesz-KDNP-pártszövetség képviselői elítélnek minden, a női méltóságot sértő, azt egyéb módon aláásó vagy súlyosan becsmérlő mindenfajta megnyilvánulást, legyen az fizikai vagy verbális. Az ilyen ügyek kellő alaposságú kivizsgálását követően kettős mérce alkalmazása nélkül valamennyi, e Házban helyet foglaló személynek egyöntetűen kell így cselekednie.

Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a figyelmet, köszönöm a szót. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai