Készült: 2020.02.24.15:34:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2016.11.10.), 88. felszólalás
Felszólaló Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán Gusztáv
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 4:09


Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ÓNODI-SZŰCS ZOLTÁN GUSZTÁV, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Akkor csak azért, hogy végigmenjünk egy-két tételes dolgon: azt én nem vitatom tehát, hogy vannak tanulmányok, amelyek ez irányba mutatnak, de van, ami nem ezt mutatja, tehát én erre utaltam, hogy meg kellene várni, míg ez a vita leülepedik, és kiderül az igazság. Én ez ügyben továbbra is konzervatív álláspontot képviselek, és az önök pártja is egy konzervatív párt, én remélem, hogy ez ügyben meg tudunk egyezni.

Egyet elfelejtettem, és ne haragudjon, hogy nem reflektáltam rá, kérdezte, hogy van‑e olyan szervezet, amely tudja képviselni a munkavállalókat. Az én tudomásom szerint ötévente van felülvizsgálata annak, hogy egy‑egy ágazatban ki az, aki reprezentatív, és én úgy tudom, hogy jelenleg egy ilyen van, az pedig az EDDSZ. És úgy tudom, hogy jövőre kell talán újravizsgálni azt, hogy ez a dolog fennáll‑e vagy sem, de nem vagyok jogász, majd erről beszélgessünk el külön, nagyon szívesen utánanézek én is, hogy mi ezzel a történet.

Itt rengeteg minden elhangzott, és én azért szeretnék egy-két dolgot a helyére tenni, amiről most én nem gondolom, hogy hazugság, legfeljebb azt gondolhatom, hogy tévhit, és emiatt hangzottak el ezek a teremben. Először is azt szeretném mondani, hogy az ösztöndíját senkinek nem vontuk el, ez téves dolog; mindenkinek a bérét megemeltük. Az ösztöndíj és a bér két különböző kategória, nem kellene összemosni, szerintem az gáz, ha itt ezzel kell foglalkoznunk.

Azon kívül megint azzal kell szembesülni ebben a teremben, ami egyébként a vitanapon is állandóan előkerült, és szerintem le kellene már erről a lóról szállnunk, és inkább tényleg arról kellene vitatkoznunk, ami egyébként szakmai és előrevisz, ez pedig a pénz kérdése. Tehát ha valaki megnézi az OECD-számokat, akkor a GDP-arányos csökkenés nem most történt, hanem 2009-ben. Azt lehet rajtunk számonkérni, hogy miért nem emeltük vissza és milyen sebességgel a korábbi szintekre, ezt számon lehet kérni, de a csökkenést, azt szerintem nem rajtunk kell számonkérni, képviselő úr; egyszer.

Kettő: ha megnézi azt, hogy az intézményrendszernek hogyan ment a finanszírozása, akkor ‑ egy­szer már elhangzott, de megismételem még egyszer: ‑ a 2015. évben 211 milliárd forinttal többet ka­pott az intézményrendszer, mint 2009-ben, ez majd­nem 40 százalékos bővülés. Tehát ha azt mondja er­re, hogy ez gáz, akkor nem tudom, mi volt 2009-ben.

Menjünk tovább a számokkal, és én nem szeretnék számháborúzni, de sajnos ebben vagyok jobb, mert én egy mérnökemberként csinálom ezt és nem politikusként, de igyekszem ezt mégis viszonylag jól csinálni. Menjünk tovább!

A bérek kapcsán: tehát hogyha arról beszélgetünk, hogy emelni kell a költségvetésen belül az E-Alap kiadásait több mint fél százalékkal, akkor azt kell mondjam, hogy jó úton járunk, hiszen ha megnézi a jövő évi számokat, akkor csak az E-Alapban 170 milliárd forint szerepel, és ezen kívül még van a Budapest-program miatt 40 milliárd forint saját forrás. Ha összeadja, ez 210 milliárd forint. Én arra szeretném kérni, hogy ha kiszámolja, hogy mennyi a magyar GDP, az olyan 34 ezer milliárd forint, a fél százalék, az valahol 170 környékén van. Én a 210-ről nem szeretnék visszamenni 170-re. És ha már itt tartunk, akkor a számtan megint nem ér össze, mert amiket ön kér béremelésben, azok nagyon jól hangzanak, csak az a GDP fél százalékával nincs szinkronban.

Úgyhogy én azt remélem, hogy mindenki érti ebben az országban, hogy az egészségügyi kormányzat 96 ezer dolgozónál emelt bért. Nagyon hosszú ideig tartott a tárgyalás, rendkívül izzasztó volt, azonban van egy munkabéke.

(14.40)

Én azt szeretném kérni, hogy ilyen rövid politikai érdekek mentén nem kellene szétverni ezt a munkabékét, merthogy a magyar kormány csak a következő évben több mint 100 milliárdot fog költeni bérekre. Köszönöm szépen a figyelmüket, és köszönöm a szót.

Bocsánatot kérek, sajnos nem erről szólt ez a vita, sajnálom, hogy idáig fajult a dolog, azt szeretném kérni, hogy ha van bármilyen javaslat, én nagyon szívesen állok elébe továbbra is, ha a törvényről van szó. Én arra szeretném kérni önöket, hogy ebben az aktív vitában vegyenek részt, és igyekszünk mindent befogadni, és kérem, hogy támogassák a törvénynek az összes módosítását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai