Készült: 2020.02.24.20:31:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2016.11.10.), 84. felszólalás
Felszólaló Dr. Szakács László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:32


Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZAKÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először én csak szeretném arról biztosítani államtitkár urat, hogy szerintem nem értettük mi félre, hogy miről kérdezzük, hiszen ön is úgy vezette föl a törvényjavaslatot, hogy nem egy termelési értekezletet szeretne most elmondani a 70 oldalas anyagból. Bérfejlesztésről, az érdekvédőkkel való tárgyalásról, kamaráról, hároméves bérfejlesztési programról beszélt, hogy a szakdolgozók bére hányszorosára emelkedik, és hogy önök valójában nem is hitegetik a dolgozókat, és ebben az évben 21, jövőre pedig 80 milliárd forint fog bérre jutni.

Mi ezeket kérjük számon, amiket ön mondott, illetve az ön programjában szereplő dolgokat kértünk énszerintem számon, szerintem realitásérzékkel, a jelen helyzetről beszélve; való igaz, hogy pesszimistán, mert én úgy érzem, hogy nincs okunk optimizmusra.

(14.30)

Azt is mondta államtitkár úr, hogy ritkán van lehetősége bejönni a parlamentbe, hát ilyenkor tesszük fel a kérdéseinket. (Korózs Lajos közbeszól.) Hiába teszünk fel más parlamenti műfajokban kérdéseket, interpellációban, kérdésben, azonnali kérdésben, Rétvári Bencének a kérdéseit szerintem már mi magunk… (Közbeszólás: A válaszait!), bocsánat, a válaszait már mi magunk is meg tudnánk írni (Dr. Varga László: Kívülről tudjuk.): egy hosszabb történeti kitekintés után egy jó elmúltnyolcévezés, és utána pedig valószínűleg aki kérdez, az meg szégyellje magát ‑ nagyjából‑egészében ennyiben merül ki a szakmaiság ebben a tekintetben. Mi tehát nagyon örülünk annak, hogyha az államtitkár úr itt van, és kérem, hogy ezt ne vegye annak, hogy mi vegzáljuk, egész egyszerűen csak szeretnénk ezeket megkérdezni. (Bangóné Borbély Ildikó: Nem vegzáljuk!)

Ami miatt szót kértem, még egy dolog inspirált erre, a nemdohányzók védelmében hozott törvény kapcsán. Nem azzal van ám baj ‑ azzal is van ‑, hogy 42 ezer hely helyett önök 9 ezer helyre kiosztották, hogy hol lehet dohányárut venni; nagyon sok ember elveszítette a munkáját. Az is baj, ahogyan nagyjában‑egészében a közbeszédbe átment, hogy hogyan sikerült elosztani ezeket, hogy kik árulhatnak a jövőben dohányt, azzal van a legnagyobb problémánk, mert az egy olyan intézményesített, a maffiaállamhoz nagyon-nagyon közel álló, olyan kérdéskör volt, ami bizony nagyon-nagyon sok, mondjuk így, hogy: a polgárjogon túlmutató kérdést is felvetett. Ha jól emlékszem rá, akkor még született is róla egy hangfelvétel. Tehát én erre még mindig nem volnék büszke.

Én örülök annak, hogyha van hosszú távú gondolkodás az egészségügyben, ne ebben várjunk 10-20-30 évet, inkább gondolkozzunk előre! Szerintem ennek a hatásvizsgálata mostanra elérkezhetett, de tudom, hogy erről nem ma fogunk dönteni. Itt én továbbra is fenntartom azt a véleményt, amit mondtam, hogy persze jó az, hogyha van forgalmazási engedély, jó az, hogyha többletbevételhez jut egyébként ebből a magyar állam, és szerintem mindenki örül annak, hogyha előkerül egy olyan fogalom, amit már mindenki úgy gondolt, hogy egy kicsit mélyebbre temettek, hogy lesz népegészségügy, és esetleg lesznek ennek felügyelői, és azt finanszírozni kell valamiből; szerintem ennek örül mindenki. Abban nem hisz senki, hogy ez így fog maradni. Önök becsempésznek valahol, itt a föld alatt megint egy titkos fegyvert, ami később majd kiterjesztődik mindenhova, megemelődik a mértéke, aztán előbb-utóbb, hogyha önök kormányoznak tovább, akkor stadion lesz belőle ‑ általában ez az elmúlt hat évnek a tapasztalata ‑ vagy kormányzati kommunikáció. Na, ettől a kettőtől még nem gyógyult meg senki sem. Tehát nagyjában‑egészében ez az, ami miatt nem az intézménybe vetett hit, az önökbe vetett hit vagy annak a hiánya az, ami miatt ezt a kérdéskört nekünk folyamatosan, úgy gondolom, figyelnünk is kell, meg fel kell rá hívni a figyelmet.

De ha már ilyen azonnali kérdések órájává vált egy kicsit a mai vita, és ez talán nem baj, azért én megkérdezném: mi be fogjuk terjeszteni a mi javaslatunkat, hogy emelkedjen meg 180 ezer forintról 234 ezer forintra a finanszírozás, emelkedjen meg a nővéreknek és a gazdasági és műszaki dolgozóknak a bére 50 százalékkal, folytassák az orvosoknak a béremelését, és évente fél százalékkal GDP-arányosan költsünk többet a GDP-re... (Dr. Varga László: Az egészségügyre!) vagy az egészségügyre. Akkor tudja‑e ezt támogatni, államtitkár úr? És fogják‑e támogatni ezt a határozati javaslatot? (Közbeszólások az MSZP soraiból.) Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  84  Következő    Ülésnap adatai