Készült: 2020.02.19.23:50:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2016.11.10.), 82. felszólalás
Felszólaló Dr. Ónodi-Szűcs Zoltán Gusztáv
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:48


Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ÓNODI-SZŰCS ZOLTÁN GUSZTÁV, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Ez nem egy vitanap, azért ezt szögezzük le, hiszen arra volt módjuk a képviselő uraknak, hogy engem vegzáljanak 8 óra hosszán keresztül nem is olyan régen ebben a teremben, tehát én azt gondoltam, hogy ez a mostani vita a törvényről fog szólni, de igyekszem válaszolni a kérdésekre, természetesen azért vagyok itt. Azonban szeretném kérni, hogy a továbbiakban a kérdések szorítkozzanak a törvényre, mert ez nem ennek a helye.

Az EESZT kapcsán ‑ hiszen az EESZT szerepel a jogszabályban ‑ mégiscsak reagálnék. Az EESZT implementációi lezárultak, azok készen vannak. Ahhoz, hogy a pilotok elindulhassanak, kellett a tör­vé­nyi felhatalmazás a működéshez. Ha ez elkezdődik, ha végre hatályba lép, akkor még van egy miniszteri rendelet, ami szintén meg kell jelenjen, és vé­leményem szerint jövő év harmadik-negyedik negyedéve környékére mindenkinek csatlakoznia kéne ahhoz, hogy ez működőképes legyen. Nagyon bízom benne, hogy tudjuk majd tartani a határidőket. Hangsúlyozom, hogy a pilotokban tizenegynéhány intézmény fog részt venni, szerintem már annak kapcsán lesznek érdekes eredményeink. Igyekszem erről beszámolni. Nyilván, ha az EESZT beindul, azt gondolom, hogy a leletkiadás rendje is sokkal formalizáltabb és sokkal könnyebben kezelhető lesz mind a háziorvosok, mind pedig a betegek számára.

A következő kérdés az EFI-kről szólt. Igen, az EFI-k kapcsán azt gondolom, meg kell hozni egy-két döntést, ami arról szól, hogy hogyan legyen az EFI-k sorsa, hiszen igaza van, nem teljes körű volt, az országnak nem teljes területén és nem ugyanazzal a portfólióval működtek. Mi azt szeretnénk, hogy ez egységes koncepcióban legyen kiterjesztve, és első lépésként minden olyan terület kerüljön bele, amely valamilyen szempontból hátrányos helyzetű, hiszen korábban még ez sem nagyon volt szempont.

A harmadik kérdése a nemdohányzók védelme. Én nem vagyok jogász, de a jogász barátaim mondták, hogy unus testis nullus testis, hadd fordítsam le: egy tanulmány nem tanulmány. Emlékezzen vissza képviselő úr, hogy mondjuk, 20-30-50 évvel ezelőtt hány olyan tanulmányt láttunk, amiből azt jött ki, hogy a cigaretta mennyire jó dolog. Én hadd kérjem a türelmét abban, hogy derüljön már ki, teljen el 10-20-30 év, mire a szakma meg tudja mondani ennek az igazságtartalmát. Rengeteg tanulmány van pró és kontra. Az én dolgom az, hogy mindenkit megvédjek, és számomra az a másfél százalék is sok, aki emiatt rászokik.

A mentőszolgálat kérdésköre. Sajnos, ez itt most nem a saláta része, de hadd válaszoljak rá! Ez megy a saját maga útján. December 11-ig kell megnevezni a pályázat végén, hogy ki lesz a mentőszolgálat vezetője. Úgyhogy ennyit szerettem volna elmondani. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai