Készült: 2020.02.20.06:11:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2016.11.10.), 116. felszólalás
Felszólaló Dr. Szél Bernadett (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:01


Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Tisztelt Képviselőtársaim! Én egy számot szeretnék egész pontosan tisztán látni, ezt a 450 milliárdot, amit önök beraktak az oktatásba. Én tudok egy 450 milliárdról, csakhogy azt kivették, 200 milliárdot a szocialista kormányok, mielőtt önök elkezdtek kormányozni, 250 milliárdot pedig a Fidesz-KDNP. Én erről a 450 milliárd mínuszról tudok beszámolni, és nem értem, hogy ez hogyan lett hirtelen plusz. Legyenek kedvesek, ezt fejtsék ki, mert őszintén érdekelne engem, hogy ezt hogyan számolták ki, és ki számolta ki önöknek.

A másik: még egy dolgot szeretnék itt letisztázni. Ha bárki megkérdezi Magyarországon, hogy a Fidesz-kormány hogyan bánik a gyerekekkel és a pedagógusokkal úgy en bloc, akkor egy eklatáns példát tudok mondani. Nemrég tettem szóvá azt és nyújtottam be törvényjavaslatot annak érdekében, hogy 16 éves gyerekeket ne lehessen közmunkára elvinni, merthogy Magyarországon gyermekmunka van közmunkában, a Fidesz-KDNP találta ki, kodifikálta és csinálja. Önök letartózkodták, leszavazták ezt a javaslatot, és kijelentették, hogy akkor önök fogják ezt benyújtani, mert valóban probléma az, hogy a gyermekeket ilyen módon gyakorlatilag a szegénység pályájára állítják rá, hiszen ahelyett, hogy tanulnának, közmunkán dolgoznak 52 ezer forintokért. Ezt követően pedig a törvényből kivették. Ez benne szerepelt a törvényben, még ezt küldték társadalmi egyeztetésre, majd pedig fogták és kivették belőle, és továbbra is úgy tűnik, az az önök álláspontja, hogy 16 éves gyerekek nyugodtan mehetnek közmunkára ahelyett, hogy iskolában ülnének. Mert ez az ország körülbelül ilyen állapotban van, hogy családok sora nem tudja megfinanszírozni, nemcsak hogy taníttassa a gyerekét, de még ki is veszi az iskolából azért, hogy ne haljon éhen az összes többi testvér!

(17.00)

Ezek után önök nekem ne álljanak föl a magyar parlamentben, és ne kezdjenek el arról beszélni, hogy 450 milliárdot toltak az oktatásba, amikor gyerekeket küldenek közmunkába! Vegyük már le egy kicsit az álarcot, tisztelt képviselő asszony, meg tisztelt képviselőtársaim, államtitkár úr, és mondják el, hogy meddig nézi még a Fidesz-KDNP a gyermekmunkát Magyarországon! (Közbeszólások az MSZP soraiból: Így van. ‑ Taps ugyanott.)
Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai