Készült: 2020.10.29.18:03:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

236. ülésnap, 239. felszólalás
Felszólaló Göndör István (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:15

Felszólalások:  <<  239  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): (Folyamatos zaj.) Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Legfőbb Ügyész Úr! A bűncselekmények feltárása és a hatékony bűnüldözés valamennyiünk érdeke. Ezért fontos az, hogy az állampolgárok bizalommal legyenek a feladatot ellátó szervek iránt.

Ön mint a törvényesség legfőbb őre, kiemelkedő szerepet tölt be a bizalom kialakításában és fenntartásában. Az emberek úgy gondolják - és azt hiszem, jól gondolják -, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak, és gyanú esetén a nyomozás során ugyanazokat az eljárásokat kell minden gyanúsítottal szemben alkalmazni. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: A Szabadira nem...) Ezért, amit mostanában tapasztalnak, érthetetlen számunkra. (Dr. Répássy Róbert: A Szabadit adjátok ki!)

Látják a tévében, hogy egy hűtlen kezeléssel gyanúsított, áldott állapotban lévő fiatal nőt bilincsben, rabszíjon vonszolnak, és hónapok óta előzetes letartóztatásban tartanak, miközben október 8-án az ügyész javaslatára, a vádlott legnagyobb megdöbbenésére szabadlábra helyezik Lakatos Andrást - Kisbandikát -, akit a magyarországi szervezett bűnözés meghatározó szereplőjeként állít be a rendőrség.

Nem tudják, mi az igazság Székely Zoltán ügyében, aki ellen több hónapos őrizet után tudtak csak vádat emelni, de hallják, hogy Schlecht Csabát a rendőrségen tett néhány baráti látogatás után felmentik a vádak alól, Szabadi Béla ügyében pedig a vádemelésig sem tudtak eljutni.

Naponta olvassák, hogy Simon Lászlót 160 milliós feltételezett ügye miatt körözi és le akarja tartóztatni a rendőrség, de nem tudják, és nem értik, miért segítette ugyanez a rendőrség és az ügyészség a Fidesz-tanácsadó Varga Tamást - aki a hírek szerint Simicska Lajos APEH-elnöksége idején 2 milliárd forintos áfacsalást követett el - az előzetes letartóztatás elmulasztásával (Ughy Attila közbeszól.) és a körözés késleltetett kiadásával megszökni a felelősségre vonás alól. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Mi van Dunavecsén?)

Elképednek, amikor azt hallják, egy-két éve ítélet nélkül börtönben tartott gyanúsított bizonyítékokat ad át a bíróságnak arról, hogy a hivatalban lévő belügyminiszter korábbi üzleti vitájuk miatt bérgyilkossal akarta megöletni. (Dr. Répássy Róbert: Joga van hazudni!) Még csak szabadságra sem küldték a vizsgálat idejére. A legutóbbi hír az, hogy a Fidesz-tanácsadó Schlecht Csabát véglegesen ártatlannak nyilvánították. (Szórványos taps a Fidesz soraiban.)

Kérdezem a legfőbb ügyész urat, mivel tudja magyarázni a rendőrség és az ügyészség megkülönböztetett intézkedéseit egyes gyanúsítottakkal kapcsolatban. (Molnár Róbert közbeszól.) Őszintén mondja meg, mit tett annak érdekében, hogy a jelenlegi differenciált bűnüldözési gyakorlat megszűnjön! Mit gondol, ezzel a magatartással mit üzen a vállalkozóknak, és nekünk, állampolgároknak? (Az elnök csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Kérem, mondja meg őszintén, ön szerint is ártatlan-e Schlecht Csaba!

Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  239  >>    Ülésnap adatai