Készült: 2021.06.15.20:28:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

246. ülésnap, 166. felszólalás
Felszólaló Burány Sándor (MSZP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:07

Felszólalások:  <<  166  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BURÁNY SÁNDOR nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Pontosan idézte az Unió irányelveit, valóban az energiahatékonyság javítása az Unió egyik legfontosabb célkitűzése, és éppen ezért az Unió rendeleti szinten, tehát minden tagállamban kötelező és közvetlenül alkalmazandó módon írja elő, hogy a nem irányított fényű háztartási lámpáknak fokozatosan meg kell felelniük a környezetbarát tervezés követelményeinek.

Semmilyen információnk nincs arra vonatkozóan, hogy ezeknek a lámpáknak bármilyen egészségkárosító hatásuk lenne. Felhívom a képviselő asszony figyelmét - és őszintén remélem, hogy sem az ön, sem az én egészségem nem forog veszélyben -, hogy itt az Országgyűlés üléstermében évek óta használjuk ezeket az izzókat, sőt egy kimutatás szerint 2007-ben több százezer forint megtakarítást ért el az Országház ezen a téren. Őszintén remélem, hogy ez nemcsak forintban mérhető, és nemcsak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében mérhető hatás, hanem semmilyen más vonatkozásban viszont nincs mérhető hatása annak, hogy bármelyikünk egészségét károsítaná.

Az ön által feltett kérdésre pontosan azt tudom válaszolni egyébként, hogy kísérleteket végezni ezekkel az izzókkal nem szükséges, ugyanis pontosan az az EU-rendelet, amely alkalmazásukat előírja, azt is kötelezően előírja, hogy ezeknek a termékeknek csak a megfelelőségértékelési eljárás lefolytatását követően, az úgynevezett CE-jelöléssel ellátva hozható forgalomba bármilyen változata. Mindez az eljárás biztosítja, hogy a kereskedelmi forgalomba nem kerülhetnek egészségkárosító lámpák.

Remélem, válaszomat elfogadja, és remélem, hogy ezeknek a lámpáknak, miközben környezetbarátak, és ebből a szempontból hatásuk vitathatatlan, semmilyen egyéb aggasztó egészségkárosító hatásuk nincs.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Felszólalások:  <<  166  >>    Ülésnap adatai