Készült: 2020.10.28.18:08:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

136. ülésnap (2011.11.17.), 134. felszólalás
Felszólaló Balogh József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:31


Felszólalások:  Előző  134  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BALOGH JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Én a jövő évi költségvetés vidékfejlesztési fejezetéhez benyújtott T/4365/362. számú módosító javaslattal kapcsolatban kívánok hozzászólni.

Kedves Képviselőtársaim! Nem volt még ennek az országnak olyan kormánya, amely annyi figyelmet szentelt volna a tanyákon élő több mint 300 ezer ember ügyeinek, mint a nemzeti együttműködés kormánya. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy idén Orbán Viktor miniszterelnök úr ígérete szerint a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületének szakmai programja alapján elindult a nemzeti tanyafejlesztési program. Kérem, engedjék meg, hogy Magyarország 2012. évi költségvetésének részletes vitájában erről a programról szóljak.

A nemzeti tanyafejlesztési program révén 2011-ben először jelent meg Magyarország költségvetésében a tanya mint megőrzendő és fejlesztendő terület, amelyre idén a nemzeti együttműködés kormánya közel egymilliárd forintos keretösszeget szánt. E program által a kormány lehetőséget biztosít a tanyákon élők kútjainak vízminőség-vizsgálatára, a tanyasi infrastruktúra fejlesztésére, a tanyák energiaellátásának biztosítására, a dűlőutak karbantartására, megteremtve ezáltal a tanyasi térségek fenntarthatóságának feltételeit. A program másik célja, hogy a tanyasi áruk piacra jutásának elősegítésével megélhetést teremtsen a tanyán élő és gazdálkodó családok számára, és biztosítsa az egészséges magyar élelmiszerekhez való hozzáférést minél több magyar ember, minél több hazai fogyasztó számára.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az idei költségvetésben szereplő mintegy 930 millió forint hosszú távon kevésnek bizonyult volna, hiszen a tanyafejlesztési program pályázatait rendkívüli érdeklődés övezte a tanyán élők körében. A szeptember 30-ai határidőig közel félezer, pontosabban 460 pályázat érkezett, a két célterületre összességében majdnem háromszoros volt a túljelentkezés.

A nemzeti együttműködés kormánya azonban nemcsak szavakban, de a tettek mezején is megőrzendő értékként tekint a magyarországi tanyás térségekre és az ott élőkre. A kormány ugyanis a 2012. évi költségvetés tanúbizonysága szerint hitet tett amellett, hogy a tanyafejlesztési tervnek, programnak évről évre folytatódnia kell. Ezt jelzi, hogy a 2012. évi költségvetésben is szerepel ez a program. Ráadásul az ideinél lényegesen nagyobb, mintegy másfél milliárd forintnyi keretösszeggel.

A jelenlegi pénzügyi és gazdasági helyzetben az eredeti összeg másfélszeresére történő emelése hatalmas eredmény a kormány részéről. Ráadásul a Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint folyamatban van a program európai uniós notifikációja is. Így az elkövetkezendő években a program céljaira még tágasabb költségvetési keret állhat majd rendelkezésre.

A Magyarországi Tanyákon Élők Egyesülete elnökeként, tanyán élő és gazdálkodó polgárként, több mint 300 ezer tanyán élő sorstársam nevében is arra kérem a tisztelt képviselőtársaimat, hogy Magyarország 2012. évi költségvetésének tervezetét támogatni szíveskedjenek. Ez a költségvetés ugyanis a tanyákon élők számára a felzárkózás, az esélyegyenlőség, a XXI. századhoz méltó körülmények megteremtésének a költségvetése lesz.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  134  Következő    Ülésnap adatai