Készült: 2021.09.18.06:05:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap, 68. felszólalás
Felszólaló Szabó Sándor (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:09

Felszólalások:  <<  68  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az Orbán-kormány 2010 óta sokszor bizonyította már, hogy az út szélén hagyja azokat az embertársainkat, akik sajnos helyzetük okán állami segítségre vagy gondoskodásra szorulnak. Így történt ez a rokkantnyugdíjasok esetében is, akik ellen először gyűlöletkampányt indítottak, majd felesleges, megalázó, embertelen felülvizsgálatokra késztették őket, végül pedig teljes egészében megvonták tőlük az ellátást, megszüntetve ezzel a rokkantnyugdíj intézményét is.

Az Alkotmánybíróság azonban igazságot szolgáltatott, 2018-ban meghozott egy olyan határozatot, mely szerint a kormánynak, az Országgyűlésnek jogszabályt kell alkotni arra vonatkozólag, hogy a rokkantnyugdíjasokat teljes egészében kártalanítsák az őket ért jogsérelem okán. Az MSZP ezzel kapcsolatban számtalanszor benyújtotta már javaslatait, ezt rendre elutasították. Kérdéseket fogalmaztunk meg, erre szakértőkre hivatkoztak, majd legutóbb azt mondták, hogy olyan megoldást kell megvalósítani vagy létrehozni, amely mindenki számára megnyugtató és elfogadható. Persze, felmerül a kérdés, hogy vajon megérike azok, akik számára ezt a megnyugtató választ meg akarják hozni.

Az Országgyűlés két éve mulasztásos törvénysértésben van, hiszen az Alkotmánybíróság döntése során 2019. március 31-éig kellett volna megalkotni a szükséges jogszabályokat, ez nem történt meg. Miután az MSZP rendre a felülvizsgálatok során a rokkantnyugdíjasok pártjára állt, ezért azt mondtuk, hogy újra benyújtjuk ezt a javaslatunkat, hogy a jogsérelem megszűnjön, és teljes egészében kártalanítsák a rokkantnyugdíjasokat. Akikről beszélünk, egyébként több százezren vannak, a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportról beszélünk, különösen igaz ez a mostani szociális és koronavírus-válság okán.

Mindezek miatt kérdezem államtitkár urat: mikor tesznek eleget az Alkotmánybíróság által előírt feladatoknak? Meddig folynak még ezek a szakértői tárgyalások? Mikor kártalanítják végre a rokkantnyugdíjasokat, és mikor nyújtja be a kormány a szükséges törvénymódosításokat az Országgyűlésnek? Várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  68  >>    Ülésnap adatai