Készült: 2021.06.19.10:51:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

103. ülésnap (2019.12.11.), 32. felszólalás
Felszólaló V. Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:33


Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

V. NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A minap került a kezembe a „Járd meg bongyor”  Talpalávaló  Vasi népzene- és dallamgyűjtemény I. kötete, amely Földesi János és Földesi Jánosné kiváló vasi népzenét oktató házaspár munkája. Ezt a kötetet Békefi Antal gyűjtése nyomán tették közzé, és közel száz, eddig még nem publikált Vas megyei népdalt tartalmaz. A könyvnek melléklete egy CD is, amelyen az egykori adatközlők éneke mellett ott van ezeknek a daloknak a zenekari feldolgozása is. Hiánypótló mű ez népdalkörök, népzenei együttesek számára, hiszen brácsa- és bőgőkotta is segíti ennek a kiadványnak a hasznosítását, de mindezek mellett kiváló példa is a Csoóri Sándor Alap nyújtotta lehetőségekre.

Bármerre járunk az országban, nem lehet nem észrevenni, hogy a citerazenekarok új hangszereken játszanak, az egykori ládagyári hangszereket lecserélték kiváló, akár népi iparművész által készített citerákra is, a népzenei együttesek új hangtechnikával szólalnak meg, a táncoslányok új szoknyákban pörögnek, és a fiúk lábán is új csizma feszül. De talán még ennél is fontosabb, ami a táncházmódszer továbbélését segíti, hiszen a táncházmódszer, mint az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján és a Hungarikumok Gyűjteményében is szereplő módszer, példa arra, hogy hogyan érezheti jól magát egy XXI. századi ember ősei kultúrájában.

(14.00)

Csoóri Sándor mondta annak idején, jó negyven esztendővel ezelőtt, talán az első táncházlemezek egyikén szerepel ez az idézet, hogy a néptánc történetének két történelmi pillanata volt, az egyik, amikor fölkerült a színpadra, a másik, amikor visszakerült a földre, de már nem művészetként, hanem hogy tánc maradhasson, ahogy szél a szél, eső az eső.

És bizony ezért ez a módszer élteti a kultúrát, nem csupán megőrzi, nem csupán ápolja, hanem élteti a kultúrát. Maga a népi kultúra nem csupán valamiféle művészeti lehetőség, esztétikai élmény, hanem kimondhatjuk azt, hogy értékrend is. Jó ezt ilyenkor, advent táján kijelenteni, amikor azt látjuk, hogy nemcsak régebbi hagyományokat őrzünk meg, hanem újak születnek, amikor minden kis falunak a főterén is ott van az adventi koszorú, tehát példát, kapaszkodót mutat, vagy éppen a néptánc, amely a nemi szerepkörre mutat kiváló eligazodást. Hiszen a néptáncban a karikázót lányok táncolják, a legényest fiúk, és reméljük, a legényesből nem is lesz soha leányos. Tehát eligazít bennünket maga a népi kultúra a mai értékzavaros világunkban is.

Az elmúlt években mintegy 10 milliárdot fordított erre a kormányzat. A jövő évi költségvetésben is 2 milliárd szolgál az együttesek, civil szervezetek támogatására, és mindez példa nélküli az elmúlt évtizedeket tekintve. Úgy vélem, hogy már most is kijelenthetjük, hogy a hozzáfűzött reményeket igazolta a program, és mindamellett, hogy kiváló esztétikai élményt nyújt, művészeti lehetőséget ad sokak számára ez a program, öntudatos magyar polgárt is formál. Bízom abban, hogy mind többen élhetnek ezzel a lehetőséggel az elkövetkező időszakban is. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  32  Következő    Ülésnap adatai