Készült: 2020.11.25.15:21:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

262. ülésnap (2017.11.28.), 158. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka előterjesztő nyitóbeszéde
Videó/Felszólalás ideje 5:00


Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz), a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007. évi LXXIV. törvény módosítására irányuló benyújtott törvénymódosítási javaslatunk a jelenleg is működő helyi televíziók számára javasol egy egyszerűbb, rugalmasabb, piacra lépési, kvázi piacon maradási hatósági eljárást. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy mindezt csakis abban az esetben, ha az adott vételkörzet tekintetében digitális műsorszóró adóüzemeltetési lehetősége pályáztatására nem érkezik újabb igénybejelentés.

Abban az esetben, ha az adott digitális műsorszóró adóüzemeltetési lehetősége vonatkozásában további, az ideiglenes digitális műsorszórási jogosultsággal rendelkező szolgáltatón kívüli igénybejelentés érkezik, akkor az általános szabályok szerint versenyeztetési eljárás keretében kerülhet sor a műsorszóró adóüzemeltetési jogosultságának pályáztatására.

Az esetleges félreértések elkerülése végett mindenekelőtt szükséges tisztázni, hogy Magyarországon a 2013 végére befejeződött digitális átállás az országos digitális földfelszíni műsorterjesztési platformot érintette. A most benyújtott előterjesztés nem keverendő össze ezzel, hiszen ez a javaslat, ahogy már említettem, a helyi televíziók számára javasol könnyítést.

Szándékunk megértéséhez ismerni kell a hazai helyi televíziós piac jelenlegi helyzetét. A földfelszíni digitális televíziós műsorszórásra Magyarországon és Európában is egyaránt a 470-790 megahertzes frekvenciasávot használják. Így Magyarországon is a jelenleg működő helyi televíziók is ebben a frekvenciasávban végzik műsorterjesztési tevékenységüket. Egyébként 37 helyi televízió által működtetett 38 darab ingyenes hozzáférésű digitális műsorszóró adóról beszélhetünk itt.

Ezek a helyi televíziók tényleges tevékenységüket tekintve speciális szereplői a hazai médiapiacnak. Egyrészt az analóg műsorszórás nyújtását lehetővé tévő kizárólagos frekvenciahasználatot a digitális átállás után az ideiglenes hatósági szerződésekben megállapított időtartam alatt továbbra is gyakorolhatják. Másrészt a televíziós médiaszolgáltatások közül a helyi televíziók rendelkeznek a legrégebb óta folyamatos médiaszolgáltatási jogosultsággal.

A helyi televíziók mindegyike jelenleg műsorszóró adóüzemeltető is egyben. Így legtöbbjüknek a médiaszolgáltatási jogosultsággal azonos idejű üzemeltetési tapasztalata is van. A módosítási javaslathoz vezető okokat, hatásokat vizsgálva a helyi televíziók tevékenysége ugyancsak sajátos és társadalmi szempontból kiemelt és nagyon fontos szerepet tölt be a helyi közösségek életében. Piaci szempontból megállapítható, hogy egy adott vételkörzetben a digitális átállás 2020. szeptember 5-i céldátumához közeledve sem érzékelhető olyan jelentős befektetői tevékenység, amely az adott vételkörzetben a verseny élénkülését mutatná az egyes digitális üzemeltetési lehetőségek elnyerése tekintetében.

Vagyis nem érzékelhető az, nem valószínűsíthető, hogy lenne másik pályázó, az esetek döntő többségében ez így igaz. Éppen ezért érdemes ezen a könnyítésen gondolkodni. Frekvenciagazdálkodási szempontból még beszélnünk kell arról, hogy az Európai Unió döntésének megfelelően a 700 megahertzes frekvenciasáv mobilcélú felhasználásra kerül majd, és éppen ezért a frekvenciakészlet, ami most rendelkezésre állt ezen televízióknál, radikálisan csök­kenni fog. Ebben a szűkebb erőforrás-kör­nye­zet­ben pedig nem garantálható a jelenlegi helyi televíziós frekvenciaigények teljes mértékben történő, maradéktalan kielégítése.

Mindezekre tekintettel világos, hogy a jelenleg működő ideiglenes digitális műsorszórási jogosultsággal rendelkező médiaszolgáltatók, a helyi televíziók számára célszerű biztosítani a jelenleg meglehetősen időigényes és bonyolult pályázati mechanizmus helyett egy egyszerűbb, rugalmasabb, költséghatékonyabb és egyben a valódi piaci viszonyokat, frekvenciagazdálkodási lehetőségeket tükröző hatósági eljárás. Ez egy piacra lépési, kvázi piacon maradási eljárás lehet. Természetesen kizárólag abban az esetben, ha az adott vételkörzetben nem érkezik újabb pályázat.

Javaslatunk tehát ezt célozza. Kérem a tisztelt Házat, tárgyalja meg az anyagot, és kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy támogassák majd a javaslatunkat.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  158  Következő    Ülésnap adatai