Készült: 2020.11.27.09:55:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

199. ülésnap (2017.02.20.), 112. felszólalás
Felszólaló Halász János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:50


Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HALÁSZ JÁNOS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány 2010-ben olyan fontos gazdaságpolitikai célokat tűzött maga elé, mint a bővülő foglalkoztatás, a növekvő gazdaság, az államadósság és a költségvetési hiány csökkentése. Elmondhatjuk, hogy mára nagyon kevés olyan makrogazdasági mutató van, ami ne mutatna pozitív képet a gazdaság állapotáról, és szerencsére ma már adócsökkentésekről tudunk beszélni.

Tisztelt Ház! Szerintem mindannyian emlékszünk arra, amikor a korábbi szocialista kormányok egy választás előtt még adót csökkentettek, eltitkolták a Statisztikai Hivatal friss adatait, aztán a választási győzelem után elmagyarázták az embereknek, miért kell a lecsökkentett adót visszaemelni, azaz hazudtak, átvertek mindenkit. A szocialisták valójában csak emelték az adókat. Arra is jól emlékszem, hogy 2010-2011-ben hányan megjósolták az egykulcsos személyi jövedelemadó kudarcát, és hogy a költségvetés ekkora terhet nem tud majd elviselni. Azóta eltelt hat év, és a költségvetés a rendszerváltás óta nem volt olyan kedvező pozícióban, mint most.

Jó látni, hogy a mostani polgári kormány mindent megtesz azért, hogy az ország teherbíró képességének megfelelően, fenntartható módon, de folya­matosan csökkentse az adófizetők terheit. A tavalyi esz­tendőben a személyi jövedelemadó mértéke 16 százalékról 15 százalékra csökkent, de 5 százalékra csökkent a sertés tőkehúsok áfája is. Az idén tovább folytatódtak az adócsökkentések, hiszen januártól számos termék, mint a friss tej, a tojás, a baromfihús áfája 5 százalékra csökkent, továbbá az inter­net­szolgáltatás áfája is mérséklődött 18 százalékra.

A gazdaság fejlődését jól mutatja, hogy ma már a gazdaság szereplőinek munkaerőhiánnyal kell szem­benézni, ezért elengedhetetlenek a bérfejlesztések. Ebben segíteni kell a vállalkozásokat, ezért is csök­kentettük a munkáltatói adót 5 százalékponttal, valamint a társaságiadó-kulcs mértékét is 9 százalékra.

Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar gazdaság teljesítménye az elmúlt években igen sokat javult, és ez lehetőséget ad arra, hogy a gazdaság többletbevételeiből olyan intézkedéseket valósítsunk meg, amelyek az emberek, a vállalkozások számára közvetlenül érzékelhetők. Ezek az intézkedések reálbér-növekedést, nagyobb fogyasztást jelentenek. Nyilván nem véletlen, hogy a kiskereskedelmi forgalom is folyamatos nő, egyre több pénzt tudnak költeni az emberek. (Gőgös Zoltán: Ez mitől interpelláció, elnök úr? Valami műfaji tévedés van?)

Tisztelt Államtitkár Úr! A fentiekre tekintettel kérdezem, hogy az adócsökkentéseknek milyen hatásai lesznek 2017-ben. Várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. ‑ Gőgös Zoltán: Hű, de izgalmas!)
Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai