Készült: 2020.10.02.01:41:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

103. ülésnap (2011.06.23.), 10. felszólalás
Felszólaló Demeter Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Oktatási, tudományos bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DEMETER ZOLTÁN, az oktatási, tudományos és kutatási bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az oktatási, tudományos és kutatási bizottság 2011. június 20-án, hétfőn 10 órai kezdettel ülésezett, és a 2. napirendi pontban tárgyalta a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról szóló törvényjavaslatot.

Igaz, hogy csak az általános vitára való alkalmasságot vizsgálta a bizottság, mégis nagyon sok hozzászólás hangzott el, sőt azt is mondhatom, hogy vita alakult ki. Ezekre most nem szeretnék kitérni, mert az ellenzéki képviselők jelezték, hogy a mai általános vitában részletesen is el fogják mondani az ezzel kapcsolatos véleményüket.

A bizottság tagjainak többsége üdvözölte a törvény beterjesztését, mert úgy gondoltuk, hogy ezen a területen valóban áldatlan állapotok uralkodnak Magyarországon. Ezt nagyon sokan látják és tudják, csak ők nem tettek ellene húsz esztendőn keresztül.

Úgy gondoljuk, hogy olyan alaptörvényt sikerült megalkotni, amely alapvetően jó választ ad az előttünk álló kihívásokra is. Ha sokat beszélünk arról, hogy Magyarországnak megújulásra van szüksége, akkor nemcsak gazdasági megújulásra kell gondolni, hanem erkölcsi és morális megújulásra is. Ahhoz, hogy ezt el tudjuk érni, meg tudjuk valósítani, mindenképpen szükség van az egyházakra is.

Mindezeket figyelembe véve a bizottság többsége 3 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett elfogadta az általános vitára való alkalmasságot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai