Készült: 2020.10.23.10:36:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap, 71. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:35

Felszólalások:  <<  71  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Úgy tűnik, újból kiújulóban van a vita a felsőoktatási tandíj szükségességével kapcsolatban. Az SZDSZ nem is csinál titkot abból, hogy ha lehetősége lenne rá, újból bevezetné a tandíjat. "A korszakváltás programja" című anyaga a következőket tartalmazza a "Tandíj és diákhitel" című fejezet alatt: "A tandíjak eltörlése csak látszólag szolgálja a diákság érdekeit. Elengedhetetlen, hogy a hallgató közvetlenül is hozzájáruljon képzése költségeihez, tekintse anyagi ráfordításait hosszú távú befektetésnek." Kicsit később: "Etikai kérdés is, hogy a felsőoktatásban részt vevők saját maguk mennyit áldoznak kivételes pillanatnyi és javuló leendő helyzetük érdekében. Elvárható, hogy ne csak elfogadjanak támogatásokat, hanem valamilyen formában személyesen is járuljanak hozzá képzésük társadalmi költségeihez."

Az MSZP ebben a kérdésben egy kicsit szemérmes, tőlük ilyet nyíltan nem hallottunk. Ha azonban figyelmesen végigolvassuk az MSZP oktatási programját, amelyet mintegy 29 oktatási szakértőjük készített, akkor a következő mondatokat találjuk: "Az MSZP biztosítja a tandíjhitel lehetőségét a felsőoktatási intézmények esti, levelező és távoktatási tagozatain tanulók számára."

Tisztelt Országgyűlés! A tandíjat a Fidesz-MDF többség az MSZP ádáz tiltakozása ellenére ennek a ciklusnak az elején eltörölte. Ma Magyarországon tandíj nincs, legfeljebb költségtérítéses képzésről beszélhetünk. Ha az MSZP tandíjhitelről beszél, az azt jelenti, vissza akarják hozni a tandíjat, ami szerintem súlyos hiba lenne. Menjünk tovább! Az MSZP programja ezután a következőket tartalmazza: a személyi jövedelemadóból leírhatóvá teszi az államilag elismert képzésben való részvétel tandíjának jelentős részét. Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Micsoda perspektíva! Lesz tandíj, de leírható lesz a személyi jövedelemadóból!

Tisztelt Miniszter Úr! Kérdezem ezért, milyen gyakorlati következményei vannak a tandíj eltörlésének. Mit szól ahhoz, miniszter úr, hogy az SZDSZ és az MSZP újból be akarja vezetni a tandíjat? Szeretném azt is megkérdezni, hogy milyen tapasztalatai vannak a szeptembertől bevezetett diákhitelnek, felvehetik-e ezt azok a hallgatók, akik esti vagy levelező tagozatokon tanulnak. Az utolsó kérdésem pedig az, hogy milyen arányban vannak a diákhitelt igénylők között olyanok, akik költségtérítéses képzésben vesznek részt.

Várom a miniszter úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

Felszólalások:  <<  71  >>    Ülésnap adatai