Készült: 2020.08.07.14:03:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

41. ülésnap, 42. felszólalás
Felszólaló Scheiring Gábor (LMP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:46

Felszólalások:  <<  42  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SCHEIRING GÁBOR (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Miniszter Úr, illetve Államtitkár Urak! Miközben a mikro- és középvállalati szektor emberfeletti küzdelmet folytat a fennmaradásért, egyes, a kormány és tagjai által korábban kíméletlenül ostorozott multinacionális, külföldi anyával rendelkező cégek jókedvűen és jóllakottan lubickolnak a megrendelések tengerében. Teszik mindezt úgy, hogy közben hamiskásan mosolyognak a GVH és a Közbeszerzések Tanácsa szélmalomharcán, amelyet velük szemben folytatnak kartellezés, erőfölénnyel való visszaélés és a közbeszerzési szabályok két lábbal tiprása miatt.

Az egyik ilyen arcpirító, az építési, kivitelezési tenderek közbeszerzési piacán mindent lenyúló cég a Strabag, amelyik az elmúlt hónapokban, tehát jócskán a Fidesz-KDNP kormányzása alatt tucatnyi közbeszerzési eljárásban indult és nyert, annak ellenére, hogy nevéhez fűződik a GVH által valaha kiszabott második legnagyobb bírság.

A Strabag a Gt.-nek az átalakulásra vonatkozó szabályai szerint szétvált két cégre. A szétválási határozatban létrejött egy hercig, új Strabag, ami megkapta a jogok közül az összes korábbi, a Strabag által kivitelezett építési, kivitelezési munkára vonatkozó referenciát, a szakképzett munkaerő és munkagépek jelentős részét, a hatósági jogosítványokat, míg a másik, csúnya Strabag pedig megtartotta a jogerős bírósági kötelezéseket, versenyfelügyeleti határozatokat és az abban található eltiltásokat és marasztalásokat, valamint a folyó eljárásokat. Mivel az új, hercig Strabag még nem rendelkezik lezárt mérleggel és jelentős árbevétellel sem, ezért boldogan nyújthatja hófehér, szűzi kezét az egymilliárdos forgalmat el nem érő menyasszonyra vágyó kérő kezébe.

Tisztelt Miniszter Úr! A kormány nap mint nap ígéretet tesz a hazai kkv-szektor támogatására. Úgy tűnik, hogy az ígéretek egyelőre sajnos üresek, mert a kiskapukat rendre nyitva hagyják, amin a publikum előtt porig alázott megavállalatok és multik könnytől áztatott arcukat zsebkendőbe rejtve beosonnak, csak a zsebkendő nem a sírástól, hanem a röhögéstől kiserkent könnyektől lucskos.

Az LMP szerint a gazdasági társaságokról szóló törvény átalakulásra vonatkozó szabályainak módosítására van szükség. Kérdezzük ugyanakkor, hogy a kormánynak mikor áll szándékában a szükséges lépések megtétele, és ha ez nem áll szándékában, miként tudja megmagyarázni hozzáállását a konkrét szituációhoz, amely az elmúlt fél-háromnegyed évben a vidéki kkv-k lehetőségeit jelentősen szűkítette. Feltűnt-e a nagy ígérgetések közepette, hogy a király meztelen?

Várom válaszukat. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az LMP soraiban.)

Felszólalások:  <<  42  >>    Ülésnap adatai