Készült: 2020.02.22.17:29:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap (2009.12.07.),  145-150. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 5:23


Felszólalások:   141-144   145-150   151-154      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr.

Tisztelt Országgyűlés! Horváth István, a Fidesz képviselője, kérdést kíván feltenni az egészségügyi miniszternek: "Ki fog mankót nyújtani a gyógyászati segédeszközökkel élőknek, avagy miből végezze el az önkormányzat az egészségügyi feladatok finanszírozását?" címmel. Öné a szó, képviselő úr, parancsoljon!

HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Furcsa zajok jönnek az egészségügy gépezetéből. Zavaros, rossz irányítás mellett, a kötelező feladatok ellátásának hiányában ez nem is csoda. Nincs megfelelő mennyiségű oltóanyag az új influenza ellen, ha van is, nem szállítják ki időben. Nincsenek megfelelően tájékoztatva az orvosok, gyermekorvosok és állampolgárok, miközben régi szocialista cimborák milliárdokat kaszálnak az oltóanyagmutyin. Sajnos, ma már látjuk, tragikusan fontos probléma ez.

De hamarosan az egészségügy más területein is újabb komoly gondok lesznek. Jól látható viharfelhők gyülekeznek a gyógyászati segédeszközök támogatásával kapcsolatosan is. Információim szerint az OEP által készített EüM-rendelettervezet jelentősen megcsonkítja az ilyen eszközökre járó támogatást. Felháborító és elképesztő, hogy a gyermekek étkezési támogatása után a betegeknek járó támogatásokat tartották a legfontosabbnak levágni.

A rendelet egyébként úgy fogalmaz, hogy gyógyászati segédeszköz támogatással nem rendelhető mások mellett a bentlakásos intézmény lakója számára. Ezt tehát a jövőben önkormányzati fenntartású intézmény esetén az önkormányzatnak kellene állnia. De miből, tisztelt miniszter úr? Miből, amikor 2006 óta nagyságrendileg 500 milliárd forintot vontak el az önkormányzatoktól? Miből, amikor pontosan tudják, hogy a most elfogadásra került költségvetés reálértékben újabb 100 milliárdos nagyságrendben von el pénzeket a településektől? Miből fogjuk kifizetni a bentlakásos intézmény lakójának a gyógyászati segédeszközöket?

Tisztelt Miniszter Úr! Önnek könnyű, hiszen a kényelmes bársonyszékből nem kell találkozni az állampolgárokkal; mi, polgármesterek viszont folyamatosan az emberek között élünk, és hozzánk fognak bekopogni, miért nem kapnak megfelelő ellátást.

Szeretném felhívni a figyelmét, hogy a gyógyászati segédeszközökhöz tartozik az úgynevezett inkontinenciatermékek csoportja is. Csak ezen termék beszerzése mintegy 6 millió forintot jelent az OEP-nek évente Szekszárd város esetében. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Mostantól ezt nekünk kellene majd kigazdálkodni úgy, hogy a várostól a 2010-es központi költségvetés (Az elnök ismét csenget.) több mint 300 millió forintot vont el. Kérdezem a miniszter úrtól...

ELNÖK: Köszönjük szépen.

HORVÁTH ISTVÁN (Fidesz): ...miért van szükség a gyógyászati segédeszközök támogatásának megnyirbálására? Pontosan kinek a felvetésére, netán utasítására készülnek meghozni ezt a rendeletet? (Az elnök ismét csenget.) Pontosan mennyi... (Az elnök kikapcsolja a képviselő mikrofonját. - Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

ELNÖK: Köszönjük szépen, képviselő úr. A miniszter úr pontosan tudja, természetesen, hiszen írásban megkapta a kérdést. Úgyhogy megadom a szót Székely Tamás miniszter úrnak. Parancsoljon!

DR. SZÉKELY TAMÁS egészségügyi miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Nem tudom, hogy nem volt-e itt akkor, amikor az interpellációra válaszoltam, nem tudom, hogy nem olvas-e újságot; nem az a probléma, hogy nincs elegendő oltóanyag, hanem az, hogy egyes felelőtlen politikusok megnyilatkozásai miatt a lakosság egy része nem akarja oltatni magát. Ennyit a felvezetésről.

Aztán nem tudom, hogy tudja-e képviselő úr, hogy 2000. január 14-én milyen színű kormány volt éppen uralmon. Akkor született egy SZCSM-rendelet, amiből most felolvasnék önnek részleteket. A részlet úgy tűnik, hogy: gyógyászatisegédeszköz-ellátása körében az intézmény feladata a vényre felírt testtávoli eszköznek az intézmény költségén történő biztosítása. Én akkor nem egészen értem, kedves képviselő úr, hogy van egy jogszabály, ami egyébként 2000 januárja óta van hatályban, és akkor ehhez képest ezt most számon kéri rajtam?

Egyébként szeretném elmondani, hogy bár korábban én is az OEP főigazgatója voltam, de tudtam, és most miniszterként is tudom, hogy az OEP-nek semmiféle jogalkotási joga nincsen. Ezért aztán úgy gondolom, hogy bár a kollégák dolgoznak, és számos munkához előanyagot biztosítanak számunkra, az, hogy az OEP kiküld valamiféle anyagot, véletlenül sem jelenti azt, hogy jogszabály lesz belőle, már csak azért sem, mert ahhoz képest, hogy ezt az anyagot vagy ön, vagy a munkatársai megkapták, úgy tudom, hogy ilyen tartalommal ilyen jogszabálynak a közigazgatási egyeztetése meg sem kezdődött. Ezért aztán csak annyit mondanék, képviselő úr, hogy terveink szerint a gyógyászatisegédeszköz-ellátásban háromféle változást szeretnénk bevezetni január 1-jétől. Az egyik ilyen változás az augusztus 16-ai változások pontosítása, a háromhavi terápiás limit bevezetése és a gyógyászetisegédeszköz-kölcsönzés bevezetése.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:   141-144   145-150   151-154      Ülésnap adatai