Készült: 2020.10.25.06:28:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

21. ülésnap (2002.09.24.),  146-153. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:29


Felszólalások:   144-145   146-153   154-162      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselőtársaim! Ez esetben a miniszterelnök úrnak a soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia.

Tisztelt Országgyűlés! Szászfalvi László képviselő úr, a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjából, kérdést kíván feltenni az oktatási miniszternek: “Csak most van szükség az egyházakra, miniszter úr?ö címmel. A kérdésére Hiller István politikai államtitkár úr fog válaszolni.

 

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Furcsa és megdöbbentő, nyugodtan mondhatom, hogy példátlan eset történt a napokban. A miniszter úr négy egyházi vezetőnek írott levelében arra kéri fel őket, hogy nyilvánítsanak véleményt az egyházak a jászladányi eset kapcsán.

Az első benyomásunk rögtön emlékeztet bennünket az ötvenes évek egyházpolitikájára: húzd meg és ereszd meg; az egyik oldalon alkotmányos jogok és egyházakkal kötött megállapodások, a másik oldalon az egyházak teljes ellehetetlenítése. Ma az egyik oldalon az egyházak segítségét kéri a miniszter úr, másrészt pedig éppen az SZDSZ, a miniszter úr pártja hirdeti folyamatosan azt az egyház-politikai programját, hogy az egyházak maradjanak távol az aktuális, napi eseményektől, az egyházak maradjanak a templom falain belül. (Közbeszólás: Úgy van!)

Példátlan az a miniszteri felszólítás, hogy az egyházakat egy aktuális, sajnos azt kell mondani, hogy mára egy aktuálpolitikai üggyel kapcsolatosan állásfoglalásra kéri. A jászladányi esemény olyan súlyos válsághelyzetre mutat, amelyet nem lehet, nem szabad jelszavakkal kezelni, díszlevelekkel megoldani. Ilyen súlyos problémát nem lehet, nem szabad az aktuálpolitika oltárán feláldozni. A miniszter úr most, e levelével ezt tette. Nem kétszínű, farizeus kampánykérésekkel lehet a békességet munkálni, amikor az egyik oldalon a hitoktatók óradíjemeléséről hallunk, a másik kormányzati vélemény szerint pedig elfogyott a pénz.

Nos tehát, megítélésem szerint nem kampányfogásokkal érhető el az összefogás az egyházakkal e rendkívül súlyos, nehéz problémák megoldásában, hanem kizárólag kiszámítható, egyenrangú partneri együttműködéssel, amelynek az alapja a bizalom.

Kérdezem tehát nagy tisztelettel: miért csak most, miért csak az élet ilyen súlyos határszituációjában jutnak a miniszter úr eszébe az egyházak, és miért nem a napi, folyamatos és kiszámítható együttműködésben? Nem kellene-e ezek után a miniszter úrnak megkövetnie az érintett egyházakat?

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A képviselő úr kérdésére, ahogy jeleztem, Hiller István politikai államtitkár úr válaszol. Államtitkár úr, öné a szó.

 

DR. HILLER ISTVÁN oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! A kormány tisztelettel tekint az egyházak működésére, és az Oktatási Minisztérium kiemelt feladatként kezeli az egyházi oktatás kérdését. Az egyházi oktatás ügyével a politikai államtitkár foglalkozik, úgyhogy tényszerűen tájékoztatom a képviselő urat a következőkről.

Az Oktatási Minisztérium vezetése még a nyári szünet előtt, kormányzásunk első hónapjában, június 26-án találkozott a történelmi egyházak vezetőivel, július 4-én más, iskolafenntartó egyházak vezetőivel. Augusztus 30-án én magam vettem részt a református egyház pápai, országos tanévnyitó ünnepségén; szeptember 1-jén Sopronban az evangélikus egyház tanévnyitó ünnepségén; még aznap, szeptember 1-jén az ortodox zsidó egyház alapítványi iskolájának tanévnyitó ünnepségén, Budapesten; szeptember 2-án a katolikus egyház tanévnyitó ünnepségén, még pontosabban a piarista rend mosonmagyaróvári iskolájának tanévnyitó ünnepségén.

Öröm és megtiszteltetés számomra, hogy az egyházi oktatás kérdésével az egyházi közoktatás egyik legkitűnőbb szakembere, Farkas István piarista szerzetes foglalkozik, aki elvállalta a felkérésemet, és az államtitkárságon belül ő az, aki ezt megvalósítja. (Font Sándor: Mi köze ennek Jászladányhoz?) Úgyhogy nyugodtan és biztonsággal jelenthetem ki, hogy az Oktatási Minisztérium és az egyházak kapcsolata folyamatos és jó.

Ennek alapján helyes és méltányos dolog, hogy egy olyan társadalmi méretű kérdésben, mint amit ön említett, az oktatási miniszter az egyházaknak együttműködést ajánl és tőlük együttműködést kér. Nem egyszeri dologról van szó, hanem éppen az előbb tényekkel és dátumokkal alátámasztottan, világos, kiszámítható, egyértelmű és stabil a kapcsolat az Oktatási Minisztérium vezetése és az iskolafenntartó egyházak vezetői között.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Viszontválasz illeti egyperces időkeretben a képviselő urat. Képviselő úr!

 

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (MDF): Köszönöm szépen, elnök asszony. Nagyon sajnálom, hogy államtitkár úr ilyen helyzetbe került, mert én a miniszter úrtól szerettem volna kérdezni. Érdekes, hogy itt, tőlem jobbra a miniszter úr éppen hallgatja a mi felemelő dialógusunkat.

Nos, a miniszter úr azt kérte ebben az ominózus levelében, hogy az egyházak nyilvánítsanak véleményt a jászladányi eset kapcsán. Én arról szeretném tájékoztatni önt, államtitkár úr - nyilván mindannyian tudjuk ezt -, hogy az egyházak kétezer év óta, Magyarországon ezer év óta, évszázadok óta, évtizedek óta folyamatosan véleményt nyilvánítanak. Természetesen nem sajtókampányokkal, nem csinnadrattával, hanem csendes, napi szolgálatukkal, ami a társadalomnak és az embereknek a szolgálata.

Én azt gondolom, hogy néhány konkrétumot nyugodtan meg lehet említeni, hiszen például folyamatosan zajlik egy hodászi cigánypasztoráció ebben az országban; megkezdődött a római katolikus püspöki kar által elfogadott cigányügyi program; a különböző karitász szeretetszolgálatok segélyprogramjai szintén a romatársadalom felemelését szolgálják; a református cigánymisszió működése évtizedes múltra tekint vissza; megjelent egy evangéliumi kötet cigány művészek illusztrációival; novemberben lesz az alapkőletétele Hosszúpályiban egy cigány közösségi háznak. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) Én azt gondolom, hogy ezek olyan konkrét tények, amelyek arról beszélnek, hogy az egyházak ezt a munkát folyamatosan végzik.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

ELNÖK: Köszönöm. Ahogy jeleztem, egyperces viszontválaszra volt lehetőség. Ugyancsak egyperces viszontválasz illeti meg az államtitkár urat. Államtitkár úr!

 

DR. HILLER ISTVÁN oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Egy dologról beszélünk, minthogy éppen ezek miatt a dolgok miatt és valóban az évszázados történelmi múlt miatt én helyes és méltányos dolognak tartom, hogy az oktatásért felelős első számú ember, illetve az Oktatási Minisztérium levélben együttműködést ajánl és valóban együttműködést kér ebben a társadalmi ügyben, egy olyan társadalmi kérdésben, például a romákat illető kérdésben, amellyel külön is foglalkoznak az egyházak, a történelmi egyházak és más, iskolafenntartó egyházak is. Úgyhogy egy dologról beszélünk.

Még egyszer mondom: ez a kezdeményezés helyes és méltányos volt. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:   144-145   146-153   154-162      Ülésnap adatai